Закарпатці потерпають від цвітіння небезпечної амброзії. Найчастіше амброзія росте на закинутих ділянках, при дорозі та біля смітників. Тільки в Ужгороді таких міст десяток. Біологи розказують, що рослина розсножується дуже швидко.

Із середини липня починає квітнути амброзія полинолиста. Це один з найнебезпечніших бур’янів, що згубно впливає на організм людини.

Амброзія полинолиста походить з Північної Америки, де росте на сухих ґрунтах, на берегах річок, у преріях та пустинях. На територію України вона потрапила у 1914–1918 роках. Спочатку її вирощували як лікарську рослину в Дніпропетровській області. Відсутність належних карантинних обмежень у ті часи й значна експансія виду дали змогу амброзії широко розповсюдитися.

Під час цвітіння кожна амброзія утворює мільярди пилкових зерен, які потім переносяться на великі відстані, викликаючи у людини важке алергічне захворювання – поліноз. У хворих набрякають слизові оболонки очей, верхніх дихальних шляхів, відчувається головний біль, з’являється нежить, задишка, приступи бронхіальної астми, сльозоточивість, погіршується зір та підвищується температура.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Алергологи стверджують, що пилок амброзії – найагресивніший алерген, який, крім алергічної реакції, здатний викликати астму.

Лікарі кажуть – якщо помітили перші симптоми – одразу звертатись до спеціалістів. Якщо ви страждаєте від симптомів сезонної алергії, проконсультуйтеся з алергологом про можливу алергії на амброзію або інші бур’яни. Лікар алерголог може підтвердити діагноз за допомогою шкірного тесту.

Лікар індивідуально виписує потрібні гістамінні препарати, які усувають симптоми хвороби.

Окрім того, перед періодом цвітіння амброзії можна провести антигістамінну "вакцинацію", забезпечивши собі спокій на кілька наступних місяців. Проте варто зазначити, що "вакцинуватися" від алергії на пилок можна лише за кілька місяців перед періодом цвітіння і в жодному разі не під час.

Прості правила по способу життя звичайно можуть зменшити симптоми алергії на амброзію, але не допоможуть позбутися від неї назавжди.

Як уберегтися від пилку амброзії?

  • Повністю уникнути контакту з пилком амброзії неможливо. Але можна обмежити контакт з нею і мінімізувати прояви алергії.
  • Під час сезону цвітіння амброзії, у період підвищеної концентрації пилку в повітрі залишайтеся вдома, або, по можливості, уникайте прогулянок на свіжому повітрі, особливо парками та садами.
  • Тримайте вікна в будинку і машині закритими. Використання кондиціонера з HEPA-фільтром забезпечить вам прохолоду і допоможе знизити концентрацію пилку в повітрі.
  • Після прогулянок на вулиці переодягніться і вимийте руки і обличчя. Пилок амброзії осідає на вашому одязі і шкірі і може викликати симптоми алергії навіть вдома.
  • Остерігайтеся вживання деяких харчових продуктів рослинного походження. Дані продукти харчування можуть викликати симптоми алергії через вміст на своїй поверхні як безпосередньо пилку амброзії, так і перехресної алергії.
  • Не просушуйте білизну на відкритому повітрі, а користуйтеся сушаркою. На ньому осідає величезна кількість пилку амброзії.

При виявленні рослин їх знищують шляхом виривання та спалювання.

При сильному засміченні - рослини скошують на початку цвітіння або здійснюють хімічну обробку гербіцидами.

Раніше портал «Знай.uа» писав про те, що У Львові помер чоловік з пересадженою підшлунковою - не прижилося

Також портал «Знай.uа» писав Надійно заховав: у малюка з носа випала деталь Lego, загублена два роки тому

Також портал «Знай.uа» писав Карантин відміняється? ВООЗ закликала світ більше не запроваджувати обмеження