На Закарпатті накопичується 300 тонн сміття за рік, наразі легальні полігони в області на 90% заповнені. Якщо така ситуація продовжиться ще рік, то на область чекає сміттєвий колапс.

Про це заявив голова Закарпатської ОДА Олексій Петров в рамках свого звіту за 100 днів роботи на посаді, Укрінформ.

Ми накопичуємо 300 тонн сміття на Закарпатті за рік, і наразі ситуація така, що нам уже немає куди його подіти. Легальні полігони в області на 90% заповнені. Львів наше сміття не приймає, Франківськ не має таких потужностей. Якщо ми зараз не знайдемо вихід із цієї ситуації, в області буде сміттєвий колапс”, - попереджає Петров.

Петров впевнений, що вирішення сміттєвої проблеми на Закарпатті потребує політичного рішення та управлінського контролю, зокрема, за допомогою Закону “Про поводження твердими побутовими відходами”.

сміття на Закарпатті, скріншот з відео
сміття на Закарпатті, скріншот з відео

Питання побудови сміттєпереробного заводу в області — в його рентабельності. Світова практика показує, що це — не рентабельно. Виходячи з рівня добробуту громадян на Закарпатті, жоден інвестиційний проєкт в цій сфері не матиме точку окупності навіть за 10 років роботи. Тому тут необхідно дотування, жоден інвестор не зайде на цей ринок, доки не буде гарантій від держави,” - розповідає голова Закарпатської ОДА .

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Показати ще

Разом із тим, на Закарпатті необхідно формувати культуру поводження з відходами та пропагувати сортування сміття серед начелення і туристів.

“Під час щотижневих виїздів в райони області ми влаштовуємо прибирання на стихійних звалищах. Це напрямок роботи з формування культури поводження з твердими побутовими відходами, яка на Закарпатті дуже низька,” - резюмував голова ОДА.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше На вулицях Чернівців назріває сміттєвий Армагедон - гори сміття і сморід

Як повідомляє портал «Знай.uа» Комунальники Надала "забили болт" на тернополян - повний двір сміття і нестерпний сморід

Також «Знай.uа» писав, що Під Тернополем шукають жінку, яка закидала все село сміттям