В Україні знову проблеми з хлібом — ціни ростуть, а запасів борошна майже немає. Світло вимикають, виробництво зупиняється, а пекарі визнають, що тримають ціни лише завдяки власним втратам.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяВіцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів Олексій Пучков пояснив, що житнього борошна на ринку критично мало. Через перебої зі світлом його виробництво різко подорожчало — майже вдвічі. Та українці цього не відчули лише тому, що, за словами Пучкова, виробники вирішили пожертвувати прибутками, щоб не підвищувати ціну, пише Телеграф.
Однак така стратегія довго не протримається. Експерти кажуть, що навіть пшеничне борошно зросло в ціні приблизно на 30%. Новий урожай ситуацію не врятував — навпаки, ціна трохи піднялася. Виробники зізнаються, що їхні витрати на сировину, енергію й транспорт збільшуються щомісяця.
Перший віцепрезидент асоціації пекарів Юрій Дученко наголошує , що хліб не стане дорожчим. Він прогнозує, що до кінця року вартість хліба зросте ще на 5−10%. Основна причина — подорожчання житнього борошна, енергоносіїв і логістики.
Українські пекарні намагаються втримати ціни, розуміючи, що хліб — продукт щоденного попиту. Та якщо ситуація з постачанням і світлом не стабілізується, стримувати подорожчання буде вже неможливо.
Раніше ми повідомляли, тільки на свята зможемо собі дозволити: в Україні різко подорожчають продукти.
Українці забивають комори картоплею: коли найвигідніше робити запаси - детальніше на Знай.ua.
Нагадаємо, продукт №1 на кухні стане делікатесом: скільки коштуватиме олія восени?