Ціни на м'ясо в Україні б'ють рекорди. З початку літа фіксується активне зростання вартості свинини, яловичини та курятини.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяПодорожчання продовжиться через дефіцит сировини, зростання собівартості виробництва та сезонного сплеску попиту. Про це заявив аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максима Гопка у коментарі для "УНІАН".
З початку літа найбільше подорожчала свинина. Зокрема, свинячий ошийок у червні зріс у ціні більш ніж на 20% і вже перевищив 330 грн за кілограм. За оцінками експерта, до кінця літа ціна цього виду м'яса може коливатися в межах 320–350 грн/кг залежно від обсягів постачання та рівня попиту.
Серед головних причин такого подорожчання – дефіцит живої ваги, підвищення попиту у літній період, коли відбувається активна заготівля продукції, а також зростання витрат на утримання тварин.
Яловичина також не відстає. Її середня ціна у червні становила 336 грн/кг, що на 22% дорожче, ніж у червні 2024 року. До серпня експерти очікують ще плюс 5-7% до вартості через обмежену пропозицію та підвищену собівартість.
Подорожчання не омине і найдоступніший вид м'яса для українців – курятину. Зокрема, ціни на філе, стегна та тушки зростатимуть через дорожчі корми, що безпосередньо впливають на виробничі витрати у птахівництві.
Максим Гопка вважає, що якщо економічна ситуація залишиться стабільною, ціни можуть частково стабілізуватись уже восени. Проте суттєвого здешевлення не буде.
Раніше портал Знай повідомляв, супермаркети активно знижують ціни на молоді овочі: що відчутно подешевшало.
Також наш портал інформував, інфляція побила всі прогнози: наскільки зросли ціни на продукти та комуналку.
Крім того, ми писали, всі продукти дорожчають: українські виробники підняли ціни більш ніж на 20%.