Ціни на хліб в Україні можуть зрости приблизно на 20% до кінця 2025 року. Про це повідомив голова Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко в інтерв'ю "Інтерфакс-Україні".

Виробництво хліба. Фото: скрін youtube
Виробництво хліба. Фото: скрін youtube

За його словами, у середньому українець споживає від 150 до 200 грамів хліба щодня, що становить близько 5 кілограмів на місяць. Наразі витрати на хліб складають приблизно 200–210 гривень щомісяця. У разі зростання цін на 20%, ця сума збільшиться на 40 гривень на місяць.

"Так, для пенсіонерів та соціально вразливих категорій населення ці 40 гривень мають значення. Але стверджувати, що таке подорожчання зруйнує бюджет української родини - це, мабуть, перебільшення", - наголосив Тараненко.

Він пояснив, що основними чинниками зростання вартості є подорожчання всіх ключових складників - борошна, дріжджів, жирів, цукру, а також зростання тарифів на електроенергію, витрати на логістику та вимоги держави щодо підвищення заробітної плати працівникам підприємств, критично важливих для економіки, до рівня 20 тисяч гривень.

Популярні новини зараз
Сховатись більше не вийде: ТЦК почали вручати повістки новим способом Відмінити військову підготовку для студентів: експертка запевнила, що виші не готові Польща штрафуватиме українців за дітей Вчителів змушують платити свої гроші: освітяни обурилися поборами
Показати ще

пенсіонери, виплати, комуналка
пенсіонери, виплати, комуналка

Також Тараненко зазначив, що в Україні зареєстровано понад 3 тисячі виробників хліба. При цьому він спростував припущення щодо можливої змови на ринку, наголосивши, що навіть за умови діяльності лише двох тисяч із них, узгодити ціни між усіма практично неможливо.