Ціни на хліб в Україні можуть зрости приблизно на 20% до кінця 2025 року. Про це повідомив голова Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко в інтерв'ю "Інтерфакс-Україні".

Виробництво хліба. Фото: скрін youtube
Виробництво хліба. Фото: скрін youtube

За його словами, у середньому українець споживає від 150 до 200 грамів хліба щодня, що становить близько 5 кілограмів на місяць. Наразі витрати на хліб складають приблизно 200–210 гривень щомісяця. У разі зростання цін на 20%, ця сума збільшиться на 40 гривень на місяць.

"Так, для пенсіонерів та соціально вразливих категорій населення ці 40 гривень мають значення. Але стверджувати, що таке подорожчання зруйнує бюджет української родини - це, мабуть, перебільшення", - наголосив Тараненко.

Він пояснив, що основними чинниками зростання вартості є подорожчання всіх ключових складників - борошна, дріжджів, жирів, цукру, а також зростання тарифів на електроенергію, витрати на логістику та вимоги держави щодо підвищення заробітної плати працівникам підприємств, критично важливих для економіки, до рівня 20 тисяч гривень.

Популярні новини зараз
Воду з-під крана пити не можна: українців суворо попередили щодо якості ТЦК будуть безсилі: юрист пояснив, кого не мають право затримувати на блокпостах Ціна на мед поб'є всі рекорди: що прогнозують пасічники Думали, квартира ваша? Скоро тисячі українців можуть втратити житло, оформлене за правилами
Показати ще

пенсіонери, виплати, комуналка
пенсіонери, виплати, комуналка

Також Тараненко зазначив, що в Україні зареєстровано понад 3 тисячі виробників хліба. При цьому він спростував припущення щодо можливої змови на ринку, наголосивши, що навіть за умови діяльності лише двох тисяч із них, узгодити ціни між усіма практично неможливо.