Ціни на хліб в Україні можуть зрости приблизно на 20% до кінця 2025 року. Про це повідомив голова Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко в інтерв'ю "Інтерфакс-Україні".

Виробництво хліба. Фото: скрін youtube
Виробництво хліба. Фото: скрін youtube

За його словами, у середньому українець споживає від 150 до 200 грамів хліба щодня, що становить близько 5 кілограмів на місяць. Наразі витрати на хліб складають приблизно 200–210 гривень щомісяця. У разі зростання цін на 20%, ця сума збільшиться на 40 гривень на місяць.

"Так, для пенсіонерів та соціально вразливих категорій населення ці 40 гривень мають значення. Але стверджувати, що таке подорожчання зруйнує бюджет української родини - це, мабуть, перебільшення", - наголосив Тараненко.

Він пояснив, що основними чинниками зростання вартості є подорожчання всіх ключових складників - борошна, дріжджів, жирів, цукру, а також зростання тарифів на електроенергію, витрати на логістику та вимоги держави щодо підвищення заробітної плати працівникам підприємств, критично важливих для економіки, до рівня 20 тисяч гривень.

Популярні новини зараз
Гороскоп на сьогодні 30 липня: цим знакам Зодіаку краще відкласти важливі рішення Пакують з "бронею" і без ВЛК: з'явилися тривожні приклади "бусифікації" від ТЦК Ухилянтів дістануть у власних домівках: що почали робити ТЦК Як працюватимуть "мобільні ТЦК": не автобуси з повістками, а нова тактика мобілізації
Показати ще

пенсіонери, виплати, комуналка
пенсіонери, виплати, комуналка

Також Тараненко зазначив, що в Україні зареєстровано понад 3 тисячі виробників хліба. При цьому він спростував припущення щодо можливої змови на ринку, наголосивши, що навіть за умови діяльності лише двох тисяч із них, узгодити ціни між усіма практично неможливо.