В Україні продовжується зростання цін на популярні овочі минулого врожаю, зокрема на буряк. За даними аналітиків проєкту EastFruit, зростання вартості спостерігається вже другий тиждень поспіль, охоплюючи як торішню продукцію, так і буряки врожаю 2024 року.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяТорішній буряк подорожчав з 30–33 до 45–50 грн за кілограм, тобто майже на 50%. Ще вищими стали ціни на продукцію нового врожаю — з 50–55 до 55–60 грн/кг. Причини такої динаміки — обмежена пропозиція та зростання витрат на зберігання і логістику.
Цікава ситуація склалася з картоплею. Рання картопля втратила в ціні — з 70–80 грн/кг до 45–65 грн/кг, що пов’язано з поступовим зростанням її пропозиції на ринку. У той же час, картопля минулого року дещо зросла в ціні: з 18–25 до 23–25 грн/кг.
Серед інших овочів помітне зростання ціни на томат — з 55–90 до 60–110 грн/кг. У сегменті зелені також зафіксовано подорожчання: зелена цибуля підскочила з 80–100 до 120–200 грн/кг, тоді як спаржа трохи знизилася в ціні — з 350–450 до 250–350 грн/кг.
Кабачки, навпаки, подешевшали досить суттєво — з 63–73 до 30–65 грн/кг, а редиска — з 25–30 до 22–25 грн/кг.
Незважаючи на сезонне виснаження запасів, ціни на цибулю дещо знизилися — з 25–26 до 23–25 грн/кг. Ймовірно, це пов’язано з тиском на ринок через імпорт або відсутність очікуваного попиту.
Натомість яблуко дорожчає. Більшість українських садівників уже завершили реалізацію торішніх запасів, що спричинило зростання цін із 32–50 до 33–70 грн/кг.
Єдиним продуктом, який продемонстрував різке падіння вартості, стала полуниця. Через стрімке зростання пропозиції її ціна обвалилася з 215–245 до 120–170 грн/кг. Це типовий приклад сезонного цінового коригування, коли ринок швидко реагує на збільшення обсягів ягід із відкритого ґрунту.
Нагадаємо, ціни на ліки не впали, а виросли: що пішло не так із забороною "маркетингу" в аптеках
Раніше ми розповідали, що рахуватимемо кожну скибку: в Україні дорожчає стратегічний продукт - ціни шокують
Також, ціни трималися до останнього: в Україні дорожчає найдоступніший вид м'яса