Курятина – один з найдоступніших видів м'яса в Україні. Однак подорожчання дісталося і до цього продукту. Про це заявив виконавчий директор асоціації "Союз птахівників України" Сергій Карпенко у коментарі виданню "УНІАН".
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяЗ початку 2025 року м'ясо птиці в Україні подорожчало на 7%. Однак, якщо порівнювати з квітнем минулого року, то ціни вже на 11,5% вищі. При цьому виробники до останнього зволікали з підвищенням цін.
"Попри стрімкий ріст собівартості, виробники за рахунок власних резервів та зменшення прибутків стримували ріст на м'ясо птиці. Однак вимушені були поступово підвищувати відпускні ціни для компенсації втрат попередніх періодів", - пояснив експерт.
Сергій Карпенко зазначив, що собівартість виробництва продукції птахівництва збільшилася через низку факторів. Одна з причин – подорожчання зернових та продуктів переробки олійних культур протягом року на 30-50%.
Також протягом березня-квітня на 20-40% зросли ціни на інкубаційні яйця та добовий молодняк. Це стало наслідком спалаху пташиного грипу в ЄС, який знищив багато племінних стад. Україна ж імпортує 100% племінної продукції.
Крім того, ціни на м'ясо підштовхує вгору дефіцит робочої сили, підвищення податків та загальні інфляційні процеси. Експерт вважає, що ці фактори продовжать впливати на подорожчання курятини, проте цей вид м'яса продовжуватиме залишатися найбільш доступним для українців.
Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, низька ціна протримається недовго: експерт спрогнозував здешевлення сезонної ягоди.
Також наш портал інформував, гречка, макарони, борошно та цукор: супермаркети оновили цінники на базових продуктах.
Крім того, ми писали, знову удар по гаманцях? В Україні прогнозують зміну цін на курячі яйця.