У квітні 2025 року інфляція в Україні прискорилася до 15,1% у річному вимірі. У місячному вимірі ціни піднялися на 0,7%. Одним із факторів, що вплинули на прискорення зростання цін, стали заморозки. Про це повідомляється в матеріалах НБУ.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяКороткочасні квітневі заморозки стали одним із чинників, що вплинули на вартість сирих продуктів.
За даними Національного банку, темпи зростання цін на сирі продукти харчування прискорилися до 22,2% у річному вимірі. Це стало наслідком як погодних умов, так і залишкових ефекторів низьких торішніх врожаїв.
Прискорилося подорожчання борошна та круп, а також фруктів та овочів через вичерпання запасів якісної продукції. Проте зростання цін дещо вдалося стримати за рахунок надходження імпортної продукції, зокрема тепличних овочів.
Стверджується, що додатковим чинником подорожчання окремих товарів було зміщення сезонності попиту. Наприклад, фіксувався стрибок цін на яйця у зв'язку з підвищенням попиту напередодні Великодня, який цього року відзначався у квітні.
Нацбанк прогнозує подальше покращення ситуації – влітку інфляція має повернутися на траєкторію зниження. Вже до кінця 2025 року очікується уповільнення інфляції до однозначного рівня.
Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, картопля стрімко дешевшає: що сталося з торішнім урожаєм і чому це тривожний сигнал для покупців.
Також наш портал інформував, фермери підняли ціни відразу на 55%: українці розоряться на популярному продукті.
Крім того, ми писали, цінові махінації: українців змушують переплачувати за продукти першої необхідності.