Оптимістичних прогнозів щодо стабілізації цін на хлібобулочні вироби немає, тож українцям слід бути готовими до регулярного подорожчання.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяЯк може змінитися вартість головного продукту у 2025 році, розповів заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук в інтерв'ю виданню "Главред".
Упродовж 2024 року ціни на хліб в Україні помітно зросли. У 2025 році продовжуються ті ж тенденції, тому тиск на гаманці покупців лише посилюватиметься.
Денис Марчук зазначив, що серед головних причин подорожчання:
- підвищення собівартості виробництва через зростання витрат на енергоносії, комплектуючі та логістику;
- дефіцит продовольчої пшениці у світі, який створює конкуренцію та штовхає ціни нагору;
- через мобілізацію є дефіцит робочої сили, тому виробники змушені інвестувати в автоматизацію;
- зростання інфляції – якщо наприкінці 2024 року вона становила 12%, то на початку 2025 року – вже 13%.
За оцінками Дениса Марчука, у 2025 році зростання цін на хлібобулочні вироби фіксуватиметься щомісяця на рівні 1,5-2%. До кінця року загальне подорожчання може становити близько 20%.
Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, запах свіжого хліба – і порушення закону: що не так із прилавками в Україні та який продукт краще не брати українцям.
Також наш портал інформував, дорожчає найнеобхідніше: магазини перерахували ціни на макарони, борошно та цукор.
Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, сметана, кефір та сир б'ють цінові рекорди: з магазину повернетесь із порожнім гаманцем.