Готуйтесь: олів'є на новорічному столі цього року стане делікатесом. За даними експертів, ціна традиційного салату зросла на 27%, порівняно з минулим роком. Якщо раніше його можна було приготувати за 191 гривню, то тепер доведеться викласти майже 244 гривні. А все через неврожай, спеку та зниження доходів населення.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяНайсильніше вдарили по кишені картопля і морква: їхня вартість злетіла на 151% і 256% відповідно. Натомість горошок та майонез майже не подорожчали – лише на 8% та 11%. Це невелика втіха, але бюджет страви все одно опинився під загрозою.
Економіст Олег Пендзін пояснив в етері Новини. Live, що подорожчання "олів'є" – це лише вершина айсберга. Ціни на овочі виросли через аномальну спеку та поганий урожай. У середньому, за даними Держкомстату, овочі подорожчали на 70%.
Падіння доходів також не додає оптимізму. За даними опитування Центру Разумкова, майже половині українців не вистачає грошей навіть на базові продукти. Люди змушені заощаджувати, переключаючись на дешевші товари. У результаті попит на "бюджетні" продукти зростає, а разом з ним та їх ціни.
Цікаво, що м'ясо та риба подорожчали незначно: лише на 3% і трохи більше. Чому? Тому що це продукти із дорогого сегменту, а попит на них падає.
"Якщо ми з вами багаті – ми більше їмо м'яса та молокопродуктів, якщо бідні – хліба та картоплі”, – сказав Пензін.
Тож якщо планували накрити новорічний стіл за старими рецептами, доведеться або розщедритися, або креативити з інгредієнтами.
Нагадаємо, свята обійдуться недешево: що з цінами на алкоголь в Україні
Раніше ми писали про те, що після зими легше не стане: нардеп анонсував зростання тарифів на комуналку
Крім того, Знай.ua повідомляв, Lifecell запропонував абонентам заморозити тариф та забути про підвищення цін до 2025 року