В умовах загальної мобілізації в Україні, багато чоловіків задаються питанням, чи можуть їх мобілізувати в іншій області, якщо вони тимчасово перебувають поза місцем свого військового обліку. Як виявилося, така можливість цілком реальна, про що розповіла адвокатка з військового та кримінального права Оксана Доготер.

За словами Доготер, випадки мобілізації поза межами рідної області є поширеним явищем. Наприклад, якщо чоловік їде у відпустку чи з робочих питань в інший регіон, там його можуть зупинити представники Територіальних центрів комплектування та вручити повістку. Це стало можливим завдяки постанові Кабміну від квітня 2023 року, яка дозволяє ТЦК вручати повістки незалежно від місця військового обліку.

Повістка, мобілізація, фото: Знай.ua
Повістка, мобілізація, фото: Знай.ua

Однак усе залежить від виду повістки. Це може бути запрошення на уточнення даних або направлення на проходження військово-лікарської комісії. У таких випадках чоловікові важливо знати свої права та мати на руках документи, що підтверджують його статус військовозобов'язаного.

Як пояснює адвокатка, у разі вручення повістки в іншій області, чоловік повинен пройти процедуру оновлення даних, якщо цього не було зроблено раніше. У ТЦК можуть запропонувати підписати заяву про видачу військово-облікового документа або направлення на ВЛК. Після цього його можуть поставити на військовий облік у тій області, де його затримали.

Популярні новини зараз
Пенсії українців почнуть "згорати" з 2025 року: експерт пояснив, як це зупинити Керівник прокуратури у 42 роки отримує 785 000 грн пенсії: розібратися чому – не виходить Тисяча гривень на дорозі не валяється: пенсіонери можуть подати заяву та підняти собі виплати За опалення платитимемо менше: українці отримали добрі новини про комуналку перед холодами
Показати ще

"Часто буває так, що у чоловіка є тільки електронний документ ("Резерв+"), але в ТЦК наполягають на видачі паперового документа, мовляв, без нього це незаконно," — зазначає Доготер. У результаті, людина сама йде по документ, підписує заяву і її мобілізують без можливості підготуватися до служби.

Експертка підкреслює, що юридична сила електронних і паперових військово-облікових документів абсолютно однакова, і мобілізація не повинна залежати від форми документа. Однак у реальності багато людей цього не знають і підписують заяви, навіть не розуміючи їх наслідків.

Оксана Доготер радить уважно читати усі папери, які пропонують підписати в ТЦК, оскільки після цього мобілізація може стати питанням кількох днів, а можливості підготуватися до служби вже не буде.

Нагадаємо, нові правила бронювання: українцям назвали три кроки до відстрочки

Раніше ми розповідали, що Україна може піти на мобілізацію жінок: треба захистити Європу

Також, хвороби, які не врятують від мобілізації: кого все ж призвуть до армії з листопада