В Україні все частіше звучить розмова про те, що настав час серйозно замислитися над податковою реформою, особливо коли йдеться про податок на доходи фізичних осіб (ПДФО). Порівнюючи нашу систему з тим, як це робиться в Європі, стає очевидним, що нам є куди зростати.

У Європі податки виглядають більш справедливо та враховують реальні потреби людей. Там уряд повертає частину сплачених податків сім'ям з дітьми, щоб допомогти їм справлятися з повсякденними витратами на їжу, одяг та комунальні послуги.

Це не просто слова – такі заходи прописані в їхніх законах, і все це відображає концепцію мінімально достатнього рівня життя, яка, до речі, є також у нашій Конституції.

Гроші надійдуть 21 та 28 березня
Гроші надійдуть 21 та 28 березня

Галина Третьякова, голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, нещодавно висловила для Апострофа кілька ідей про те, як покращити нашу податкову систему. Вона заявила, що підходи до збору ПДФО в Україні дуже відрізняються від європейських. Наприклад, ми не маємо механізму повернення податків для годувальників сімей, і це величезна проблема.

Популярні новини зараз
Українцям дали прогноз закінчення війни: минулий не справдився ТЦК почали працювати по-іншому: як тепер відбуваються перевірки на вулицях Зима прийде передчасно: які регіони накриють перші снігопади Тисяча гривень на дорозі не валяється: пенсіонери можуть подати заяву та підняти собі виплати
Показати ще

Третьякова вважає, що доходи, які покривають базові потреби, не повинні оподатковуватись. Адже навіщо оподаткування на гроші, що йдуть на їжу та житло? Важливо перейняти до більш прогресивної моделі оподаткування, де сім'ї з дітьми зможуть розраховувати на податкові пільги.

Якщо реформа таки пройде, це може змінити життя в країні. Підвищення купівельної спроможності громадян дасть потужний поштовх внутрішньому ринку, а податкові пільги дозволять сім'ям заощаджені гроші спрямовувати на майбутнє своїх дітей.

Це не тільки про гроші – це про те, як розвивати людський капітал та робити нашу країну більш справедливою та забезпеченою.

Нагадаємо, зростання податків неминучий: тепер думають, як підвищити ПДВ

Раніше ми писали про те, що багато країн починають підвищувати витрати на оборону та безпеку: тривожні передбачення від МВФ

Крім того, Знай.ua повідомляв, зі зростанням податків грошей у країні поменшає: економіст розкрив шокуючі дані про зарплати