Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація. У середині жовтня 2024 року у низці ЗМІ з'явилася новина, що пенсії нібито мають оподатковуватись. Багато українців хочуть знати, чи це так насправді.

Відповідь на запитання – чи існує податок на пенсії надали спеціалісти видання "На пенсії".

В інтернеті з'явилася новина, що пенсіонери мають сплачувати податок, якщо їхня пенсія перевищує три мінімальні зарплати.

Оформлення пенсії, фото: Facebook
Оформлення пенсії, фото: Facebook

Звідки взялася ця новина?

Бо хтось знайшов старе роз'яснення Державної податкової служби, не перевірив його та зробив із цього гучну новину. Але воно надавалося ще у 2015 році з посиланням на Податковий кодекс України, що діяв на той час.

Популярні новини зараз
"При путіні миру не буде": всесвітньо відомий філософ поділився прогнозом для України Кого з пенсіонерів можуть мобілізувати Пенсії українців почнуть "згорати" з 2025 року: експерт пояснив, як це зупинити Більше жодного опалення: газовики попередили українців із газовими плитами
Показати ще

З того часу минуло майже 10 років, і це роз'яснення давно втратило актуальність. На сьогоднішній день зазначена норма вже не діє.

Оформлення пенсії, фото: Facebook
Оформлення пенсії, фото: Facebook

У 2018 році Конституційний суд визнав оподаткування пенсій незаконним, тобто таким, що не відповідає положенням Конституції України. Після цього положення про оподаткування пенсій було з Податкового кодексу вилучено, що сталося у 2020 році.

Таким чином, на сьогоднішній день жодного податку з пенсій не утримується.

Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ
Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ

Виплати урізають і без податку

Навіть якщо припустити, що цей податок продовжує існувати, він міг стосуватися лише надмірно високих пенсій. Три мінімальні зарплати на сьогодні – це 24 тисячі гривень. А максимальна пенсія для більшості громадян обмежується розміром 23610 гривень – це 10 прожиткових мінімумів. Тобто переважній більшості пенсіонерів не варто було б хвилюватися, що з їхніх пенсій довелося б сплачувати податки, навіть якщо зміни до Податкового кодексу не скасували.

Окрема тема – несправедливість того, що комусь обмежують пенсію, а комусь ні. Це не можна назвати податком, але це є певний шлях економії бюджетних коштів.

Також дискримінаційні певні обмеження для працюючих пенсіонерів. Ймовірно, держава вважає, що пенсіонери, які продовжують працювати, можуть самі себе забезпечувати і тому пенсію їм можна трохи урізати. Втім, це також не є податком.

Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ
Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ

Як було та як буде?

Більш жорсткі обмеження у цьому сенсі діяли у 2015-2017 роках. Тоді пенсіонерам-держслужбовцям пенсії взагалі не сплачували, якщо вони продовжували працювати. А решті пенсіонерів, у яких розмір пенсії перевищував 150% прожиткового мінімуму, пенсію урізали на 15%.

Це було прописано тимчасово у Законі "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Знову ж таки, це не було податком, а скоріше механізмом економії коштів через скрутну економічну ситуацію в країні.

Очікується, що у жовтні Верховна Рада має остаточно ухвалити нові зміни до Податкового кодексу, які передбачають збільшення податків та розмір військового збору. Але згідно із законопроектом, оподаткування пенсій не передбачається, хоча економічна ситуація на сьогоднішній день набагато гірша, ніж у 2015 році. На той час, до речі, призупинили індексацію пенсій, а прожитковий мінімум не підвищували майже два роки: з грудня 2013 року по вересень 2015 року. Але це тема для окремих роздумів.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook
Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

Щодо оподаткування, то підсумовуємо: на сьогодні пенсії в Україні не оподатковуються жодним чином. Водночас є певні обмеження щодо максимального розміру пенсії та виплати пенсій тим, хто продовжує працювати. Такі обмеження не є податками, бо прописані не у Податковому кодексі, а у базовому пенсійному законі.

Нагадаємо, пенсію не знатимете, куди витрачати: кому платитимуть божевільні гроші на старості.

Раніше повідомлялося, зі зростанням податків грошей у країні поменшає: економіст розкрив шокуючі дані про зарплати.

Також, як не сплачувати податок на нерухомість в умовах війни.