Стан послуг теплокомуненерго (ТКЕ) у багатьох містах України є вкрай незадовільним, а сама система потребує великих інвестицій. Ще до повномасштабної війни Асоціація ТКЕ повідомляла, що понад 14 тисяч кілометрів тепломереж потребують заміни, а втрати тепла в них сягають 40-50%.

Якщо додати до цього тепловтрати у багатоквартирних будинках, масштаби проблеми стають очевидними. Українці не можуть самостійно відмовитися від централізованого опалення без рішення органів місцевого самоврядування (ОМС). Про це пишуть в телеграм-каналі.

Багатоповерховий будинок / фото: Instagram
Багатоповерховий будинок / фото: Instagram

Наприклад, у Дніпрі влада відмовилася від ремонту теплотраси, залишивши 1000 будинків самостійно шукати інші джерела опалення. У той же час у деяких містах, як-от у Тернополі, місцева влада навіть сприяє переходу на індивідуальне опалення (ІО), створюючи спеціальні програми підтримки.

Вирішення цієї проблеми потребує значних коштів, які не можуть забезпечити ні держава, ні місцеві громади. Для модернізації системи ТКЕ необхідно залучити великі інвестиції, як це зробила Польща.

Популярні новини зараз
Ухилянтам готують нові штрафи – випишуть без попередження МСЕК хочуть розпустити: українцям з інвалідністю готують нові правила Можете навіть не пробувати: які послуги недоступні чоловікам без військового документа Мінімум 2400 грн: пенсіонерам готують доплати, які залежатимуть від стажу
Показати ще

Прорив теплотраси в Києві, Уніан
Прорив теплотраси в Києві, Уніан

Там для відновлення теплової інфраструктури залучили близько 160 мільярдів євро з бюджету ЄС, і це не було зроблено за рахунок підвищення тарифів, як часто пропонували українські реформатори з 2015 року.

Нагадаємо, відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Раніше ми писали про те, що квартплата підскочить на 30%: які будинки постраждають найбільше

Крім того, Знай.ua повідомляв, ціни на воду злетіли в багатьох містах: хто наказав дерти більше грошей