Наступного року школярі, ймовірно, не складатимуть ДПА. Хоча про повернення державної підсумкової атестації (ДПА) для учнів 4-х та 9-х класів вже деякий час ведуть розмови, рішення поки що остаточно не ухвалене.

За попередніми даними, ДПА не повернеться у 2025 році, адже пілотний проект для учнів 4-х класів не дав очікуваних результатів. Цей експеримент проходив у 39 школах України, де учні складали тести з математики, української мови та читання.

Школярі, скріншот: YouTube
Школярі, скріншот: YouTube

На основі аналізу пілотного проєкту було вирішено, що запровадження ДПА на загальнонаціональному рівні для учнів початкових класів поки що недоцільне. Натомість, у 2025 році буде продовжено пілотування системи оцінювання для четвертокласників з метою вдосконалення моделі.

Школярі на уроці
Школярі на уроці

Популярні новини зараз
Поліція займеться школярами: будуть реагувати дуже швидко Ветерана війни та батька відомої актриси жорстоко побили прямо у ТЦК: "Покарати їх за моє приниження" На блокпостах посилять перевірки: що потрібно мати при собі Українцям встановили заборону на опалювальний сезон: стосується всіх власників газових плит
Показати ще

Окрім цього, планується тестування для дев’ятикласників, яке мало б охоплювати п’ять дисциплін- українську мову, математику, іноземну мову, історію України та природничі науки. Але це теж поки що в стадії обговорення, і результати пілотного проєкту не впливатимуть на підсумкові оцінки учнів.

Школярі. Фото: скриншот з відео
Школярі. Фото: скриншот з відео

Також розглядається варіант об’єднання ДПА з національним мультипредметним тестом (НМТ) для випускників 9-х класів. За словами директора Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександра Сидоренка, така ініціатива наразі перебуває на стадії обговорення, і рішення ще не прийняте.

Таким чином, станом на 2025 рік, масове повернення ДПА для учнів 4-х та 9-х класів в Україні залишається під питанням.

Раніше ми повідомляли, як польська освіта змінює погляд на українських педагогів?

Школярі можуть не складати ЗНО- більш детально на Знай.ua.

Нагадаємо, школярів чекають важливі зміни.