У Києві одна багатоповерхівка вирішила вийти на новий рівень: її мешканці не просто забезпечили себе електроенергією, а й почали продавати її у спільну мережу.

ОСББ цього будинку взяло участь у кількох міських програмах та облаштувало дах сонячними панелями, а підвал – акумуляторами та інверторами. Тепер, коли всі відключають світло, їхній будинок світиться, як маяк, і навіть віддає надлишки електроенергії. Про це повідомляється в сюжеті ТСН.

Сонячні батареї на даху багатоповерхівки / фото: Львівська міськрада
Сонячні батареї на даху багатоповерхівки / фото: Львівська міськрада

Всього на даху встановили 72 панелі, два інвертори та шість акумуляторів. Сонячна електростанція розрослася майже вдвічі порівняно з минулою весною. Нині надлишок енергії передають у міську мережу. Наприклад, у піковий годинник будинок віддає близько 10 кВт накопиченої енергії.

Цей проект став можливим завдяки змінам у законодавстві, які дозволили багатоповерховим будинкам не лише споживати, а й віддавати електроенергію. ОСББ довелося модернізувати систему: проклали нові кабелі, замінили автоматику та встановили двосторонні лічильники, які враховують, скільки будинок узяв та скільки віддав.

Популярні новини зараз
Ветерана війни та батька відомої актриси жорстоко побили прямо у ТЦК: "Покарати їх за моє приниження" На блокпостах посилять перевірки: що потрібно мати при собі Українцям встановили заборону на опалювальний сезон: стосується всіх власників газових плит Старшокласникам готують неочікувані зміни: більше не будуть навчатись у школах
Показати ще

Мешканці платять за електрику за фіксованим тарифом 4,32 копійки за кВт, а віддають за ринковим – до 9 гривень у піковий час. Завдяки цьому будинок може навіть вийти в плюс, а зекономлені гроші будуть використані взимку, коли сонця менше.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Проект коштував більш ніж 3 мільйони гривень, але мешканці скористалися міською програмою, де місто сплатило 70% вартості, а решта – мешканці (по 110 грн з квадратного метра). Більше того, вони також отримали компенсацію за придбання генераторів, інверторів та акумуляторів через іншу програму.

Жителі ще одного ОСББ на іншому березі Києва також планують встановити свою сонячну станцію. Незважаючи на невдоволення окремих мешканців, які скаржаться на клумби, будинок активно модернізується: замінили труби, утеплили стіни, встановили новий тепловий пункт, а тепер планують стати ще енергонезалежнішими.

А ми нагадуємо, мешканці економлять мільйони: реальні приклади, як ОСББ зробили вдома стійкими до бід

Раніше стало відомо про те, як заощадити на утепленні вікон з бульбашковою плівкою: цікавий спосіб з TikTok

Читайте також, радник заступника голови КМДА запропонував відключити киянам світло: хоче зібрати підписи