Якщо ви змушені були залишити свій будинок через війну і зареєструвалися як ВПО, то вам все одно нараховуватимуть оплату за комунальні послуги за місцем прописки – опалення, електрика, газ, воду. Але є спосіб призупинити це і не збирати борги.

Як повідомляє "Суспільне Донбас", під час військового стану не можна стягувати борги за комуналку, якщо вони з'явилися після 24 лютого 2022 року. А ось борги, накопичені до цього моменту, можуть стягнути примусово.

Вам дадуть попередження, і якщо ви не сплатите протягом 30 днів, можуть обмежити або взагалі відключити послуги.

Платіжки за комуналку Фото: скрін youtube
Платіжки за комуналку Фото: скрін youtube

Не платити за комунальні послуги можуть:

  • ВПО;
  • Люди, які перебувають на лікуванні;
  • Військовослужбовці;
  • Ті, хто зараз за кордоном;
  • Власники житла, зруйнованого чи пошкодженого через бойові дії;
  • Люди, які відбувають покарання.

Щоб призупинити нарахування, потрібно надати комунальним службам документи: заяву, довідку про нове місце проживання, документ про лікування чи військову службу, підтвердження перебування за кордоном чи довідку ВПО.

Популярні новини зараз
211 гривень за куб: українцям готують новий тарифний "сюрприз" Українцям встановили заборону на опалювальний сезон: стосується всіх власників газових плит Мінімум 2400 грн: пенсіонерам готують доплати, які залежатимуть від стажу Пенсійний фонд дає три місяці: хто не встигне, втратить частину заслуженої пенсії
Показати ще

Оплата комуналки, скріншот з відео
Оплата комуналки, скріншот з відео

Якщо ваш будинок знаходиться на окупованих територіях, зруйнований або пошкоджений, опалення вам теж не нараховуватимуть. Але якщо в будинку є лічильники, їх показання однаково потрібно передавати. Якщо цього не робити, розрахунок оплати здійснять за середнім споживанням за попередні місяці.

Без лічильників ситуація складніша – нарахування будуть проводити за нормативами, і важливо повідомити комунальників, що ви змінили місце проживання.

Якщо виникають проблеми або порушують ваші права як споживача комунальних послуг, можна звернутися до постачальника або зателефонувати до Національної комісії з державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг за телефоном: +380 (44) 204-48-27, (044) 207-19-31.

Нагадаємо, як діти на тривалому лікуванні в Україні можуть продовжувати навчання: поради та програми

Раніше ми писали про те, що військовим доступні кредитні пільги: як можна скористатися

Крім того, Знай.ua повідомляв, українцям з дітьми видають екстрену фінансову допомогу: як сім'ї отримати 54 тисячі