Останнім часом зростає кількість випадків, коли військовозобов'язані громадяни отримують повістки на електронну пошту від ТЦК. Хоча такий спосіб здається зручним та швидким, він викликає багато запитань щодо своєї законності. Адвокат Роман Симутін пояснює, чому електронні повістки не відповідають встановленим законодавчим нормам, і що робити, якщо ви отримали таке повідомлення.

Відповідно до постанови Кабміну №560 від 16 травня 2024 року, виклик громадян у ТЦК може здійснюватися лише двома способами:

  1. Особисте вручення під час повідомлення.
  2. Надсилання рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення.

У постанові не зазначено можливості надсилання повісток на електронну пошту. Таким чином, електронні листи з повістками не можна вважати законним способом виклику до ТЦК.

Ноутбук. Фото: скрін youtube
Ноутбук. Фото: скрін youtube

Електронна повістка зазвичай містить вимогу з'явитися в ТЦК, інформацію про наслідки неявки та QR-код, згенерований за допомогою Єдиного державного реєстру призовників. Хоча реєстр фіксує факт відправлення повістки, він не вказує спосіб доставки, тому відправка електронною поштою може бути спробою обійти закон.

Популярні новини зараз
Чому різко активізувались ТЦК: нардеп пояснив велику кількість "облав" 211 гривень за куб: українцям готують новий тарифний "сюрприз" Українцям не повністю виплатять першу "теплу" субсидію: у чому причина Мінімум 2400 грн: пенсіонерам готують доплати, які залежатимуть від стажу
Показати ще

Які проблеми виникають через електронні повістки?

Порушення прав громадян. Військовозобов'язані можуть бути притягнуті до відповідальності за неявку, хоча повістку було надіслано незаконним шляхом.

Адміністративні штрафи. Стаття 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає штраф за неявку по повістці. Оскаржити цей штраф можна лише через суд.

Ризик постановки в розшук. Громадяни, які не реагують на електронну повістку, можуть бути внесені до бази розшуку, що призведе до можливих затримань на блокпостах або на вулиці.

Нагадаємо, українця відправили на фронт наступного дня після оновлення даних: за 2 години вже потрапив під обстріл

Раніше ми розповідали, про неправомірні штрафи від ТЦК: українці почали активно захищати свої права

Також, у ТЦК запропонували альтернативу тим, хто не хоче потрапити на "нуль"