Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація. Справа в тому, що для того, щоб на старості отримувати пенсію, потрібно накопичити достатню кількість страхового стажу. Він складається з трудових внесків: якщо людина не сплачувала внески, то не матиме і страхового стажу.

2024 року для виходу на пенсію у 60 років треба мати 31 рік стажу — і чоловікам, і жінкам. Якщо стажу менше, то пенсію за віком призначать у 63 чи 65 років. Мінімальна кількість стажу для виходу на пенсію – 15 років.

Про це стало відомо із повідомлень прес-служби Пенсійного фонду України.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook
Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

Якщо немає навіть 15 років стажу, то після досягнення 65 років людина може претендувати на соцдопомогу особам, які не мають права на пенсію. Раніше така допомога називалася соціальною пенсією.

Популярні новини зараз
В Україні визначили 4 категорії пенсіонерів, які отримуватимуть 8000 грн У всьому винна росія: сучасний Нострадамус розповів, як і де розпочнеться Третя світова війна Неприємний сюрприз від "Ощадбанку": як не потрапити в пастку Трамп дякує З*лупі: мережа Х стоїть на вухах
Показати ще

Формально така допомога призначається у розмірі лише 30% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: 2361 грн. х 30% = 708,30 грн. Але фактично розмір виплат не може бути меншим, ніж зазначений прожитковий мінімум.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook
Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

Якщо людина не має інших доходів, то держава дотягуватиме розмір соцдопомоги до 2361 гривні. Таким є і мінімальний розмір звичайної пенсії за віком.

Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ
Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ

Важливо знати той факт, що зазначена виплата призначається не завжди – для цього ще треба довести, що людина є малозабезпеченою і не має інших джерел існування. Тобто досягнення 65 років не гарантує, що держава безумовно здійснюватиме якусь виплату.

Нагадаємо, дострокова пільгова пенсія в Україні: хто може розраховувати на виплати і скільки призначають.

Раніше повідомлялося, пенсія за 6 місяців наперед: як українці можуть отримати ці виплати.

Також, субсидія для домогосподарств з електроопаленням: у ПФУ пояснили нюанси призначення.