В Україні через зростання податків, які пропонують запровадити нардепи, можуть серйозно подорожчати основні продукти харчування. Під інфляцію можуть потрапити дорогі товари, і дешеві.

За підрахунками експертів, одночасне зростання тарифів на електроенергію для бізнесу, цін на паливо та податків викличе зростання собівартості виробництва продуктів, і вони подорожчають.

Про це в одному із нещодавніх інтерв'ю розповів економічний експерт Андрій Новак.

Ціни на продукти. Фото: скрін youtube
Ціни на продукти. Фото: скрін youtube

Особливо це буде помітно на прикладі м'яса — свинина може додати до ціни до 10-12%, а ось зростання цін на курятину буде мінімальним.

Популярні новини зараз
Поліція займеться школярами: будуть реагувати дуже швидко Ветерана війни та батька відомої актриси жорстоко побили прямо у ТЦК: "Покарати їх за моє приниження" Зустрічатимемо Сонце о 3 ночі: коли Україна востаннє перейде на "зимовий час" Старшокласникам готують неочікувані зміни: більше не будуть навчатись у школах
Показати ще

На думку члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзіна, найбільше зростання цін відбудеться в сегменті дешевих продуктів, оскільки доходи українців впадуть.

Мясні продукти. Фото: скрін youtube
Мясні продукти. Фото: скрін youtube

"Зі збільшенням військового збору та заморожуванням мінімальної зарплати у 2025-му році на рівні 8000 гривень, реальні доходи українців впадуть. В результаті, багато хто перейде на дешевші товари — овочі та хліб, а зі зростанням попиту на них зростуть і ціни. Особливо помітно це стане з картоплею, ціни на яку порівняно з літом уже виросли майже вдвічі, та ще й на тлі його поганого врожаю", — прогнозує експерт.

Справді, за даними порталу Мінфіну, ціна картоплі з 15,8 грн у липні зросла майже до 27 гривень у жовтні.

Нагадаємо, кіло всього по 25 грн: супермаркети оновили ціни на гречку, рис та макарони.

Раніше повідомлялося, ціни на картоплю злетіли: чому овочі подорожчали вдвічі.

Також, осінь "накриває" і м'ясо: свіжі цифри про зростання цін на курку, яловичину та свинину.