Міністр енергетики України Герман Галущенко під час виступу на форумі «Енергія бізнесу 2024», організованому редакцією Forbes 9 жовтня в Києві, заявив, що Україна має всі шанси пройти зиму 2024–2025 років без системних відключень електроенергії, за умови, що російським силам не вдасться зруйнувати ключові енергетичні об'єкти, які вціліли після попередніх атак.

Це є одним із ключових факторів, що впливатимуть на стабільність енергосистеми країни під час холодного періоду. За словами Галущенка, хоча певні відключення електроенергії можливі, вони будуть лише тимчасовими і спричиненими аварійними ремонтами або іншими непередбаченими ситуаціями, пише Форбс.

Герман Галущенко - скріншот
Герман Галущенко - скріншот

Однак, ці відключення не будуть систематичними та не впливатимуть на загальне енергопостачання країни. Міністр також запевнив, що українська енергосистема добре підготовлена до зими, і основним викликом залишається безпека енергетичної інфраструктури.

Міністр енергетики Герман Галущенко відреагував на звіт ООН, у якому йдеться про можливі відключення електроенергії в Україні взимку 2024-2025 років, які можуть тривати від 4 до 18 годин на добу.

Популярні новини зараз
Школярам переписали навчальну програму: як зміняться уроки у 5–7 класах Пенсію більше не побачите: кому із літніх українців терміново треба прийти до "Ощадбанку" ТЦК попередили чоловіків: мають повідомити особисто Перші заморозки вже на порозі: в Україну йде похолодання
Показати ще

Енергетика, вітрова енергія // Getty Images
Енергетика, вітрова енергія // Getty Images

Міністр енергетики Галущенко заявив, що прогнози ООН про можливі тривалі відключення електроенергії взимку не мають реальних підстав. Влада вже звернулася до ООН для пояснення, але ці прогнози виявилися необґрунтованими.

Він також наголосив на важливості посилення систем ППО для захисту енергетичної інфраструктури, зазначивши, що недавні атаки показали, що другий рівень захисту не завжди є достатнім.

енергетика, вітряні генератори
енергетика, вітряні генератори

До кінця 2024 року Україна отримає обладнання для розподіленої генерації електроенергії, потужністю понад 1 ГВт. Хоча не все буде введено в дію до кінця року, це суттєво зміцнить енергосистему країни в майбутньому.

Отже, ключовими факторами для успішного проходження опалювального сезону є захист інфраструктури від атак та готовність енергосистеми до можливих викликів.

Нагадаємо, підвищення тарифів на електроенергію: експерти б'ють на сполох

Раніше ми писали про те, що ціни на продукти зростуть на 30%: українцям ледь вистачатиме на їжу

Крім того, Знай.ua повідомляв, відключення світла: коли чекати повернення графіків