Більшість українських пенсіонерів знають про свою щомісячну виплату, проте мало хто здогадується, що їм також доступні інші пільги, які можуть значно полегшити життя. Давайте розглянемо, які бонуси передбачені для людей похилого віку в 2024 році.

1. Безкоштовний проїзд у громадському транспорті та приміських поїздах
Пенсіонери мають право безкоштовно користуватися громадським транспортом (крім маршруток). Це стосується не тільки міських автобусів, тролейбусів та трамваїв, а й приміських поїздів. Для цього достатньо мати при собі пенсійне посвідчення.

Маршрутка. Фото: скрін youtube
Маршрутка. Фото: скрін youtube

2. Скасування земельного податку
Згідно зі статтею 281.1 Податкового кодексу України, пенсіонери за віком звільняються від сплати земельного податку. Це правило поширюється на всі земельні ділянки, що належать пенсіонеру. Щоб оформити пільгу, потрібно звернутися до органів податкової служби з відповідною заявою.

Комбайн, працює на землі. Фото: youtube
Комбайн, працює на землі. Фото: youtube

Популярні новини зараз
У ТЦК запропонували альтернативу тим, хто не хоче потрапити на "нуль" Міносвіти підтримало нові правила для учнів: що заборонять у школах "Сюрприз" напередодні зими: комунальники заявили про підвищення тарифу на 40% Літні українці можуть залишитися без пенсії: кого прирекуть на голодну старість
Показати ще

3. Безкоштовна оплата комунальних послуг для сільських мешканців
Пенсіонери, які проживають у сільській місцевості та працювали вчителями, бібліотекарями, медичними працівниками або працівниками культури до виходу на пенсію, мають право на звільнення від сплати за комунальні послуги. Це стосується оплати за електроенергію, газ, воду та опалення. Для отримання пільги необхідно звернутися до місцевого відділення Пенсійного фонду України.

Платіжки за комуналку. Фото: скрін youtube
Платіжки за комуналку. Фото: скрін youtube

4. Субсидії для оплати комунальних послуг
Пенсіонери також можуть отримати субсидію для оплати житлово-комунальних послуг. Це особливо актуально для тих, хто не підпадає під повне звільнення від сплати за комуналку. Подати заяву на отримання субсидії можна як у відділенні Пенсійного фонду, так і в Центрі соціального захисту населення.

Субсидія. Фото: скрін youtube
Субсидія. Фото: скрін youtube

5. Безкоштовна юридична допомога
Літні люди мають право на безоплатну юридичну консультацію, якщо їхня пенсія не перевищує 4722 гривень, або ж 6056 гривень для осіб з інвалідністю. Юристи допоможуть у розв'язанні правових питань, складанні документів, а в деяких випадках і під час звернення до суду. Для отримання такої допомоги достатньо звернутися до найближчого бюро правової допомоги або зателефонувати на гарячу лінію 0800 213 103.

6. Безкоштовне користування платними парковками
Мало хто знає, що пенсіонери можуть паркувати свої автомобілі на платних парковках безкоштовно. Це право передбачене Постановою Кабінету Міністрів України №585. Щоб скористатися цією пільгою, необхідно мати при собі пенсійне посвідчення та документи на автомобіль.

Ці пільги не тільки допоможуть заощадити кошти, але й зроблять життя літніх людей комфортнішим та простішим. Якщо ви або ваші близькі підпадають під ці категорії, варто скористатися можливостями, які надає держава.

Раніше ми повідомляли, хто з українців отримає 100 % пільг на комуналку у жовтні?

Які пільги нададуть пенсіонерам у жовтні- детальніше на Знай.ua.

Нагадаємо, для пенсіонерів земля без податку, хто отримає пільги?