В Україні триває дія військового стану, а також відбуваються заходи щодо загальної мобілізації. З'явилася інформація, що в Україні військовозобов'язані 50-60 років можуть бути покликані лише за спеціальним мобілізаційним розпорядженням. Втім, прямої заборони на їхній призов до армії немає.

Про це стало відомо завдяки інформації від начальника сектору мобілізаційно-оборонної роботи Сумського обласного ТЦК та СП Сергій Монукало, який розповів це в інтерв'ю для одного з українських телеканалів.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

За його словами, процедура мобілізації цієї категорії військовозобов'язаних є абсолютно прозорою, підкреслив він. Призов таких осіб здійснюється за письмовою згодою військових частин спеціальним мобілізаційним розпорядженням та стосується переважно підрозділів, які не мають спеціальних вимог до військовозобов'язаних.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
ТЦК отримає нові повноваження: зобов'яжуть приймати документ Пенсійний фонд дає три місяці: хто не встигне, втратить частину заслуженої пенсії До банкомату з чужим не підходьте: ПриватБанк вилучає картки та залишає українців без грошей Замість кількох виплат — одна: українцям платитимуть нову соціальну допомогу
Показати ще

"Тобто не до військово-штурмових військ, а до підрозділів забезпечення або до державної служби спеціального транспорту (ДСПТ)", - пояснив Монукало.

За його словами, такі військовозобов'язані проходять ВЛК для визначення придатності. Потім з ними працюють рекрутери відповідних частин та проводяться співбесіди у ТЦК. За результатами цих етапів їм оформлюють ставлення до частини та призначають відповідну військову спеціальність.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

"Після цього списки затверджуються Генеральним штабом, а в мобілізаційному розпорядженні зазначаються конкретні прізвища, щоб людина розуміла, що вона в іншу частину або на іншу спеціальність не піде", - заявив Сергій Монукало.

Нагадаємо, часу дали зовсім мало: ТЦК скоротив терміни явки на порядку денному.

Раніше повідомлялося, "Врятують країну": Залужний пояснив, з якого віку потрібно мобілізувати.

Також, військовим із СЗЧ дозволять повернутися простіше: які зміни вводять.