Ощадбанк приєднався до нової ініціативи Національного банку України, яка вводить тимчасові обмеження на перекази коштів на картки фізичних осіб. Це рішення спрямоване на боротьбу зі схемами шахрайства, пов'язаними з "дропами" — особами, які за невелику винагороду відкривають на своє ім'я банківські рахунки для проведення незаконних операцій.

Відповідно до нових правил, з 1 жовтня 2024 року фізичні особи можуть здійснювати перекази на картки інших осіб у межах до 150 000 гривень на місяць.

Ощадбанк, кадр з відео, зображення ілюстративне: YouTube
Ощадбанк, кадр з відео, зображення ілюстративне: YouTube

В Ощадбанку вводять обмеження на всі рахунки для запобігання нелегальним операціям з банківськими картками. Однак є винятки: клієнти можуть переказувати понад 150 000 гривень на власні рахунки без обмежень. Ліміт може бути збільшено за надання документів, які підтверджують джерело коштів, таких як довідка про зарплату чи податкова декларація.

Окремо розглядаються питання волонтерів, які можуть підпадати під особливий режим. Деякі банки вже впровадили винятки для волонтерських переказів, але процес ідентифікації справжніх волонтерів ще триває. Ощадбанк поки не надав офіційних заяв щодо заходів підтримки волонтерів.

Популярні новини зараз
Батьківство не врятує від мобілізації: багатодітним українцям встановили нові вимоги Податок на пенсії: українцям зробили важливе оголошення Осінні канікули під загрозою: школярі відпочиватимуть за новими графіками По 4500 гривень на місяць: кому надали право на базову соцдопомогу
Показати ще

"Ощадбанк", фото: Знай.ua
"Ощадбанк", фото: Знай.ua

Поточні обмеження на перекази діятимуть до 31 березня 2025 року та стосуються лише переказів з картки на картку; операції через IBAN не підпадають під обмеження.

Національний банк України планує підвищити штрафи за порушення платіжного законодавства та запровадити відповідальність для всіх учасників незаконних схем. Також НБУ працює над спрощенням процедур для благодійників та підвищенням прозорості фінансових операцій.

Нагадаємо, нові ліміти на грошові перекази: Ощадбанк порадив, як обійти обмеження

Раніше ми писали про те, що 20 тисяч гривень просто випарувалися в повітрі: "Ощадбанк" потрапив у скандал із "поїданням" грошей і мовчить

Крім того, Знай.ua повідомляв, Ощадбанк вводить важливі зміни: дійсні до 31 грудня