Тарифи на опалення для населення цієї зими залишаться незмінними, але деяким споживачам все ж таки можуть перерахувати платіжку у бік зменшення. Про це експертка у сфері житлово-комунального господарства Крістіна Ненно розповіла в ефірі "Громадського радіо".

Мораторій забороняє збільшувати ціни на тепло для категорії "населення". Це означає, що опалювальний сезон 2024-2025 пройде з тими самими тарифами, що й минулий.

Опалювальний сезон. Фото: скрін youtube
Опалювальний сезон. Фото: скрін youtube

Втім, дехто з українців може заплатити за опалення житла менше. Це можливо в тому випадку, якщо постачальник надає неякісні послуги й температура повітря в квартирі нижче за встановлену норму.

"Якщо температура повітря в помешканні, де ви проживаєте, менше ніж 18 °C та менше ніж 20 °C у кутових кімнатах, потрібно звернутися до надавача комунальної послуги з вимогою перерахунку. Це за умови, якщо немає встановленого теплового лічильника", - зазначила Крістіна Ненно.

Популярні новини зараз
Перші заморозки вже на порозі: в Україну йде похолодання Що змінилося у мобілізації чоловіків 50-59 років: пояснення ТЦК Літні українці можуть залишитися без пенсії: кого прирекуть на голодну старість Комунальні платежі дешевшають: які знижки чекають на українців
Показати ще

Рахунки за комуналку. Фото: скрін youtube
Рахунки за комуналку. Фото: скрін youtube

За кожен градус відхилення від норми має надаватись знижка у розмірі 5%, проте це має бути доведено. Споживачу потрібно звернутися до постачальника, який проведе спеціальні виміри та здійснить перерахунок.

"Кожен градус нижче встановленої норми температури — це 5% від вартості за кожен градус. Тобто сума централізованого опалення буде знижена на 5% за кожен градус відхилення від норми. Але це має бути доведено", - пояснила експертка.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, опалювальний сезон 2024-2025: коли включать тепло і якими будуть тарифи для населення.

Також наш портал інформував, тарифи на тепло перерахують через подорожчання водопостачання та електроенергії.

Крім того, ми писали, продай майно – заплати за комуналку: українці вийшли на новий рівень бідності.