У соціальних мережах неодноразово з’являються повідомлення про те, що деякі лікарні вимагають від породіль "благодійні внески" за ускладнені пологи. Однак, Національна служба здоров'я України (НСЗУ) запевняє, що такі доплати є неправомірними, і пацієнтки не повинні їх сплачувати.

У своїй заяві НСЗУ каже, що в пологових будинках немає права вимагати гроші за медичні послуги, зокрема за ускладнені пологи. Якщо вам стверджують, що потрібно платити у випадках ускладнень під час вагінальних пологів або кесаревого розтину, це є неправдою.

Дитина у пологовому будинку, фото fergana
Дитина у пологовому будинку, фото fergana

НСЗУ звертає увагу, що жодних доплат не потрібно, оскільки програма медичних гарантій охоплює всі необхідні медичні послуги, пов’язані з пологами.

Згідно з даними НСЗУ, програма покриває:

Популярні новини зараз
Нові правила вручення повісток: що тепер будуть робити поштарі Українцям відмовлятимуть у лікуванні: хто залишиться без медичної допомоги Комунальні платежі дешевшають: які знижки чекають на українців До банкомату з чужим не підходьте: ПриватБанк вилучає картки та залишає українців без грошей
Показати ще
  • Невскладнені вагінальні пологи, які проходять без ускладнень;
  • Ускладнені вагінальні пологи, що можуть включати застосування вакуум-екстракції, акушерських щипців або допомогу при тазовому передлежанні;
  • Ургентні або планові кесареві розтини.

Ця програма забезпечує безкоштовну медичну допомогу для всіх жінок, які проходять пологи в закладах, що мають укладений договір з НСЗУ.

Пологи, скріншот: Youtube
Пологи, скріншот: Youtube

Щоб уникнути непорозумінь та бути впевненими у праві на безкоштовні пологи, НСЗУ радить звертатися до медичних закладів, які надають послуги за пакетом "Медична допомога при пологах".

Важливо пам’ятати, що якщо вам вимагають оплату за послуги, які покриваються програмою, це може бути підставою для звернення до відповідних органів.