ТЦК нерідко штрафують українців, які не оновили своєчасно приписне посвідчення. Адвокат Володимир Крекотень розкрив нюанси законності таких штрафів та розповів, чи можливо їх оскаржити.

Приписне посвідчення має бути замінено військово-обліковим документом під час досягнення 25 або 27-річного віку. Деякі українці своєчасно не звернулися до військкомату, а тепер у 30-річному віці отримують штрафи від ТЦК.

ТЦК. Фото: скрін youtube
ТЦК. Фото: скрін youtube

Правозахисник заявив, що є два важливі аргументи, які мають вирішальне значення у суді під час оскарження штрафу. Так, по-перше, якщо порушення було вчинено до набрання чинності новими нормами, то штраф може бути не 17 тисяч гривень.

"Потрібно розуміти дуже важливий аргумент — закон про відповідальність не має зворотньої дії в часі, тобто штраф може бути не 17 тисяч, а той, який був, коли вам було на той час 25 чи 27 років", - заявив Володимир Крекотень.

Популярні новини зараз
ТЦК отримає нові повноваження: зобов'яжуть приймати документ Українців почнуть викликати до суду: обиратимуть наосліп, за неявку – непосильні штрафи За ухилянтами стежитимуть на кожному кроці: ТЦК відкрили доступ до масштабної бази даних Пенсіонерів обкладуть податками: кому доведеться платити
Показати ще

Українці в ТЦК. Скріншот: YouTube
Українці в ТЦК. Скріншот: YouTube

Другий момент: згідно із законом відповідальність за неоновлення приписного посвідчення може наступити не пізніше ніж через рік з моменту вчинення порушення. Тобто якщо з моменту досягнення 25 або 27 років минуло більше року, то застосовувати таку постанову вже не мають права.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, "Всіх поспіль не брати...": в Україні планують зменшити мобілізаційний вік.

Також наш портал інформував, штраф від ТЦК можуть скасувати: які помилки військкоматів йдуть на користь українцям.

Крім того, ми писали, можуть безперешкодно перетнути кордон: хто з чоловіків має право виїжджати спокійно.