Більшість студентів в Україні мають право на відстрочку від мобілізації, проте можливі винятки, коли можна отримати повістку. Хто зі студентів може бути мобілізований цієї осені, зазначається у Законі №10449.

Студенти призовного віку не призиваються на службу, якщо здобувають першу вищу освіту на денній або дуальній формі навчання. Також відстрочка надається асистентам-стажерам, аспірантам та докторантам. При цьому вид навчання не впливає на право на відстрочку.

Мобілізація, скріншот: YouTube
Мобілізація, скріншот: YouTube

Для підтвердження права на відстрочку після вступу необхідно подати до ТЦК довідку з деканату. Без цього документа відстрочку може бути не продовжено наступного навчального року.

Хто зі студентів може бути мобілізований

Повістку можуть вручити студентам, які:

Популярні новини зараз
Пенсію заморозять: стареньких застерегли від накопичення грошей Гороскоп на тиждень 7-13 жовтня для всіх знаків Зодіаку: тотальна удача Стрільців, крах Дів і клопіт Тельців Хліб, м'ясо, молочка та овочі: українці обомліють від нових цін на їжу Школярів чекають важливі зміни – доведеться обирати
Показати ще
  • навчаються на вечірній чи заочній формі;
  • здобувають другу вищу освіту;
  • отримують рівень освіти нижче за те, що вже є;
  • відмовляються від проходження загальновійськової підготовки (у такому разі їх відраховують з університету).

Студенти, скріншот: YouTube
Студенти, скріншот: YouTube

Під час канікул відстрочка для студента зберігається лише за умови, що він успішно переходить на наступний курс. Якщо під час вступної кампанії людина переходить на вищий рівень освіти, то під час перерви між семестрами її можуть призвати, оскільки вона тимчасово не є студентом.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, чоловіків із відстрочкою закликали готуватися до мобілізації: "Пройти кожному".

Також наш портал інформував, зміни в оформленні відстрочки: йти в ТЦК не обов'язково.

Крім того, ми писали, зупинили працівники ТЦК: що робити, щоби не мобілізували прямо з вулиці.