Третій рік повномасштабного конфлікту приніс Україні чимало викликів: бізнеси страждають від нестачі робочої сили, а люди бояться призову на фронт, сприймаючи його як "квиток в один кінець". У відповідь на ці труднощі влада та підприємці почали обговорювати нове рішення – економічне бронювання.

Це означає, що деяких працівників можна буде "забронювати" від мобілізації, якщо вони працюють на підприємствах, які не є критичними, але все ж таки потребують людей.

На розгляді парламенту лежать шість законопроєктів, які пропонують різні варіанти бронювання, повідомляє VoxUkraine.

робітники заводу
робітники заводу

Наприклад, ФОП та компанії зможуть "забронювати" співробітників, якщо сплачують певні податки: від 8 000 до 40 000 грн на місяць або мають певний рівень доходу та зарплат. Начебто б непогана ідея – наповнювати бюджет і рятувати підприємства від кадрового дефіциту. Але є й підводне каміння.

Популярні новини зараз
Виплати скасують, а ви і не знатимете: хто з українців може не дочекатися соціальної допомоги у жовтні Чоловікам дали 14 днів, щоб з'явитися до ТЦК: хто не встигне – розшук та штрафи Штраф за відмову від ВЛК скасують: хто уникне покарання за порушення військового обліку У жовтні українці отримають одразу три платіжки за газ: за що доведеться доплачувати
Показати ще

Корупція – без перевірок можуть розпочатися махінації: роботодавці за "певну плату" працевлаштовуватимуть фіктивних співробітників, щоб урятувати їх від мобілізації. Є ризик, що "продавати броні" стане чиїмось бізнесом.

Класова нерівність – люди з грошима можуть буквально "відкуплятися" від фронту, а ті, хто не має таких можливостей, опиняться на передовій. Війна стане ще більш "справою бідних", що може спричинити додаткову напругу у суспільстві.

Людина, яка тримає гаманець із грошима
Людина, яка тримає гаманець із грошима

Несправедливість щодо військових – багато нинішніх солдатів, які мали хороші професії та доходи, могли б бронюватися, якби були на "громадянці". Але для тих, хто вже в армії, таких можливостей немає, навіть якщо вони могли б вносити податок та підтримувати бюджет.

Обороноспроможність – критерії бронювання, засновані на грошах, можуть не враховувати реальні потреби фронту людей.

Ризик для малого бізнесу – дрібні ФОП, у яких працює до 10 осіб, можуть просто не потягнути ці вимоги та закритися, що призведе до зростання безробіття та втрат для бюджету.

Працівники, фото freepik
Працівники, фото freepik

Як розвиватиметься ця ініціатива, і які кроки зробить влада, щоб мінімізувати ризики, стане вирішальним чинником для майбутнього як бізнесу, так і країни загалом. Успіх залежить від здатності знаходити розумні компроміси та підтримувати відкритий діалог між усіма сторонами.

Нагадаємо, економічне бронювання не захистить: кого забере ТЦК

Раніше ми писали про зміну правил бронювання: що нового пропонують

Крім того, Знай.ua повідомляв, що українцям дозволять уникнути мобілізації: навіть без хабара ТЦК