В Україні на утримання одного ув'язненого йде в середньому 14 165 гривень на місяць – це майже вдвічі більше, ніж мінімальна зарплата для пересічних громадян. Як виявилося, більшість цих грошей йде не на самих ув'язнених, а на оплату праці персоналу кримінально-виконавчої служби, комуналку та інші витрати на утримання установ.

Адвокат Володимир Богатир поділився даними Міністерства юстиції з УНН: за останні 7 років витрати на утримання ув'язнених збільшилися більш ніж утричі – з 4 258 гривень у 2016 році до 14 165 гривень у 2023 році.

У той час, як мінімальна зарплата для простих громадян теж зростала, вона завжди залишалася вдвічі нижчою.

Витрати на утримання ув'язнених / фото: УНН
Витрати на утримання ув'язнених / фото: УНН

Богатир задається питанням: чому держава витрачає так багато на ув'язнених, коли у вільної людини, яка ще й працює, потреб явно більше? Адже крім їжі, одягу та житла (якими забезпечені ув'язнені), звичайній людині потрібно дбати про сім'ю, відпочивати та відкладати гроші на майбутнє.

Популярні новини зараз
Штрафи від ТЦК стануть масовими: скільки чоловіків опиняться в зоні ризику Гроші повернуться до ПФУ: у пенсіонерів почнуть вилучати виплати Останнє переведення стрілок: коли Україна перейде на зимовий час в 2024 році Терміново зверніться за субсидією: українцям зробили важливе оголошення
Показати ще

Відповідь проста: до витрат на утримання ув'язнених включено не лише їхні потреби, а й зарплати співробітників, комунальні послуги та технічне забезпечення в'язниць. Наприклад, на оплату праці персоналу 2024 року закладено 6,1 мільярда гривень – це майже 70% усіх видатків.

В'язниця / фото: Pixabay
В'язниця / фото: Pixabay

І хоч витрати на утримання ув'язнених зростають, мінімальна зарплата для звичайних українців збільшується набагато повільніше. На думку Богатиря, держава приділяє більше уваги працівникам в'язниць, аніж соціальним гарантіям для громадян.

Нагадаємо, керівник Одеського ТЦК запевнив, що "бусифікації" поменшало: "Треба викорінювати це слово"

Раніше ми писали про те, як Україна намагається повернути своїх воїнів із пекла чеченського полону: що розповіли ті, хто через це пройшов

Крім того, Знай.ua повідомляв, зарплати українців злетять у кілька разів – у кого відчутно поважчають гаманці