Українці, які отримують середню зарплату, можуть розраховувати на пенсію в розмірі близько 4745 грн, тоді як за мінімальної зарплати пенсія складатиме лише 2361 грн. Це дані, оприлюднені Пенсійним фондом України.

Середня зарплата, з якої сплачуються внески, станом на червень 2024 року складає 18 806 грн. З такої зарплати та при 35 роках стажу, українці можуть отримати пенсію на рівні 4745 грн. Це всього 25,2% від середньої зарплати, що значно менше за оптимальний рівень заміщення доходу, який має становити близько 40%.

Зарплата в Україні, кадр з відео
Зарплата в Україні, кадр з відео

Для тих, хто отримує вдвічі більше за середню зарплату (близько 37,6 тис. грн), пенсія може скласти до 9 490 грн. Однак навіть при високих доходах пенсії не перевищать 9,5 тис. грн. Якщо людина отримувала зарплату в розмірі 10 тис. грн, то пенсія становитиме близько 2 523,5 грн. Для тих, хто заробляв мінімальну зарплату, пенсія буде ще нижчою — на рівні прожиткового мінімуму для пенсіонерів — 2361 грн.

Середня пенсія в Україні поступово зростає, і на серпень 2024 року вона складає 5816 грн. Це на 45,7% більше, ніж на початку повномасштабної війни, коли середня пенсія була 3991 грн. Однак мінімальна пенсія зросла менш суттєво — лише на 22%, що не компенсує інфляційні втрати для малозабезпечених пенсіонерів.

Популярні новини зараз
Виплати скасують, а ви і не знатимете: хто з українців може не дочекатися соціальної допомоги у жовтні Штраф за відмову від ВЛК скасують: хто уникне покарання за порушення військового обліку Ціни різко пішли вниз: вартість нерухомості стрімко падає Пенсія за новими правилами: українці отримуватимуть виплати за бали
Показати ще

Існують пропозиції реформувати пенсійну систему, замінивши підхід, заснований на стажі, на систему, де розрахунок пенсій базуватиметься на бальній системі. Це дозволить точніше враховувати внески громадян і забезпечити більш справедливі пенсійні виплати.

Нагадаємо, нічого не чекайте: пенсіонерам пояснили, що буде з виплатами у жовтні

Раніше ми розповідали, що чверть пенсіонерів за межею виживання: що робити з 3000 гривнями на місяць

Також, не тільки заробити, а й примножити статки: українцям дали цінні поради