В Україні питання пенсійного забезпечення залежить від віку та страхового стажу. За загальними правилами, громадяни можуть вийти на пенсію у віці 60, 63 або 65 років, в залежності від кількості страхового стажу. Проте для окремих категорій професій передбачений достроковий вихід на пенсію, зважаючи на особливості їхньої праці.

Особливі умови пенсійного забезпечення стосуються військовослужбовців. Вони можуть вийти на пенсію достроково за умови виконання двох основних вимог:

  1. 25 років вислуги на момент звільнення.

  2. Страховий стаж не менше 25 років та досягнення 45-річного віку. Також обов'язковою є наявність не менше 12 років і 6 місяців служби.

    Пенсіонери / фото: Pixabay
    Пенсіонери / фото: Pixabay

    Популярні новини зараз
    Останнє переведення стрілок: коли Україна перейде на зимовий час в 2024 році Пенсіонерам "заморозять" виплати: у жовтні терміново треба звернутись до ПФУ За куб 104 грн: які проблеми чекають на споживачів, після підвищення тарифів на воду З жовтня почнуться виплати: українці можуть готувати гаманці
    Показати ще

Ці умови дозволяють військовим, які виконали необхідні вимоги, забезпечити собі відпочинок раніше загального пенсійного віку, що є важливим з огляду на характер та умови їхньої роботи.

Крім військових, є ще низка професій, представники яких можуть піти на пенсію раніше, якщо вони мають достатній страховий стаж. Пенсії за вислугу років передбачені для тих, чия робота пов'язана з фізичними або емоційними навантаженнями, що можуть знизити працездатність. Серед таких професій:

  • Артисти – можуть вийти на пенсію за наявності страхового стажу від 25 до 35 років. Це враховує специфіку творчої діяльності, яка часто є інтенсивною та виснажливою.

  • Спортсмени – за умови стажу не менше 25 років, а також участі у складі національних збірних щонайменше протягом 6 років. Виснажлива фізична праця і високий рівень тренувань можуть вплинути на тривалість професійної кар'єри спортсменів.

  • Педагоги – можуть вийти на пенсію за наявності 25 років стажу, що враховує емоційне та інтелектуальне навантаження, характерне для педагогічної діяльності.

  • Медичні працівники та працівники соціального захисту – мають право на достроковий вихід на пенсію після 25 років стажу, з огляду на важкі умови праці та високі ризики, пов'язані з їхньою професією.

  • Фахівці авіаційної галузі – чоловіки можуть вийти на пенсію після 25-26,5 років стажу, жінки – після 20-21,5 років. Авіаційна сфера вимагає високої концентрації та уваги, тому ці працівники також мають право на достроковий відпочинок.

Нагадаємо, субсидії на пальне та опалення: що буде враховуватися і як отримати максимальну допомогу

Раніше ми розповідали, що пенсію можна збільшити: у ПФУ розповіли, як забезпечити собі спокійнішу старість

Також, нічого не чекайте: пенсіонерам пояснили, що буде з виплатами у жовтні