Православною церквою в цей день вшановується святий Феофан Милостивий і преподобний Кириак пустельник.

Інші назви свята: "Феофан", "Феофан осінній", "Кіріак", "Відхідник", "Марем'яна".

Якщо ви сьогодні робитимете покупки, то поторгуйтеся, інакше товар у продавця довго лежатиме. А щоб наступний рік приніс хороший урожай, наші пращури плели косу зі стебел ячменю, льону та вівса. Її приносили на поле. Можете починати заготовляти журавлину, вона має найбільшу корисність зараз. Можна збирати і коріння лікувальних рослин. Але перед збором треба прочитати "Отче наш".

Головна страва на столі – смачна ячмінна каша на молоці. До неї додають воду з медом із літнього збору, тому її називають свитою. На стіл поставте і хліб із нового борошна.

Популярні новини зараз
У ТЦК облаштують місця для побачень: битва за військовозобов'язаних стане запеклішою "Уникнути відключень - неможливо": якими будуть графіки взимку "За день виконують норму в 2-3 місяці": ТЦК знайшли "золоту жилу" для мобілізації Повістки поштою: хто точно не отримає запрошення у ТЦК
Показати ще

Кіріака Відходника вважають покровителем самітників та мандрівників. Тож цього дня, якщо побачите когось, хто просить їжі, подайте милостиню, а ще краще – нагодуйте. Раніше, якщо знали, що поряд живе самітник, то й йому приносили мед із млинцями, але так, щоб його не потурбувати.

Зверніть увагу і на сни, на 29 вересня багато з них віщі:

  • Порожня солома обіцяє руйнування та бідність;
  • Якщо ви мазали хліб олією – будуть добрі стосунки з начальством;
  • Раділи – засмучуйтесь, а якщо плакали – це до терпіння;
  • Якщо уві сні ви одягалися при сторонніх, чекайте на плітки;
  • Побачили літери, слова чи записку – втратите пам'ять;
  • Сховалися за фіранкою – ляжете до лікарні.

Пацієнт у лікарні / фото: depositphotos
Пацієнт у лікарні / фото: depositphotos

Що не можна робити 29 вересня

Сьогодні, як і будь-якого іншого дня, Церква не схвалює сварок, лихослів'я, пліток, наклепу та засудження, виступає проти заздрості, жадібності, помсти та розпачу.

Народні прикмети дня не радять сьогодні давати гроші у борг, а також заборонено відмовляти у допомозі чи милостині – на Феофана Милосердного слід виявити особливу милосердя.

Нагадаємо, що тільки скажеш - відразу погано , погано тягнеться: чому в народі не люблять вираз "на здоров'я".

Раніше ми повідомляли, що якщо у церкві буваєте рідко: 5 головних правил поведінки у храмі.