Протягом минулого тижня на оптовому ринку "Шувар" у Львові спостерігалося значне підвищення цін на баклажани, які виросли з 21 до 31 грн за кілограм, що становить 47,6%. Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу ринку, пояснила, що це зростання пов’язане зі зміною сезону: закінчився період ґрунтових овочів, і тепер на ринку переважають тепличні, які зазвичай дорожчі.

Ціни на овочі. Фото: скрін youtube
Ціни на овочі. Фото: скрін youtube

Також у 2024 році зменшилися площі, на яких вирощували баклажани, а аномально спекотне літо призвело до їхньої нестачі. Іншими змінами на ринку стали зростання цін на білокачанну капусту, яка подорожчала на 22%.

Сьогодні оптові компанії купують капусту у фермерів за ціною від 18 до 25 грн за кілограм, причому розкид цін залежить від якості продукції. Причинами підвищення цін є скорочення пропозиції на ринку та високий попит.

Баклажани, фото: Знай.ua
Баклажани, фото: Знай.ua

Популярні новини зараз
Українцям заблокують банківські рахунки: хто перший втратить гроші Державну допомогу скасують з 1 жовтня: кого залишать без грошей Літо перейде в морозну зиму: погодні аномалії в Україні продовжаться - синоптик Зупинили працівники ТЦК: що робити, щоб не мобілізували прямо з вулиці
Показати ще

На початку жовтня 2024 року ціни на капусту можуть ще більше зростати, але до середини місяця, з появою пізньої капусти, можуть знизитися. Деякі експерти прогнозують загальне підвищення цін на основні продукти в Україні на 20-30% через підвищення акцизів на паливо та заплановані податкові зміни, які вплинуть на логістичні витрати.