Є проблема, яку нечасто обговорюють відкрито, але вона існує: багато мобілізованих чоловіків в українській армії страждають від низької мотивації. Деякі з них просто йдуть із позицій і зникають.

Про це розповів інструктор 59-го ОМПБр із позивним "Білий" в інтерв'ю для DW.

"Білий" описав, як виглядають мобілізовані, які потрапляють до нього до бригади:

"Більшість мобілізованих, що потрапляють до нас – це ті, яких зловили по дорозі в наливайку, когось з тролейбуса зняли, когось зловили в підворотні".

Військові, ЗСУ / фото: скриншот Youtube
Військові, ЗСУ / фото: скриншот Youtube

Популярні новини зараз
Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни" Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Що із цим робити?

Військові, які вже мають досвід, намагаються підбадьорити і "підняти" мобілізованих. Але це зовсім непросте завдання. "Білий" визнає, що деякі з них просто втомлюються. Причому навіть без обстрілів просто від тривалого перебування на одному місці. Що вони роблять? Повертаються та йдуть. За словами "Білого", таких потім не знайдеш вони йдуть і не повертаються.

"Ні до нас, ні на позиції вони не повертаються. І ніхто не знає, куди вони поділися"

Але не все так похмуро. Інший інструктор, "Північ", бачить ситуацію трохи інакше. Він каже, що серед мобілізованих є хлопці з вогнем у власних очах, які показують старання та бажання вчитися. Іноді досить невеликого втручання з боку інструкторів, і все змінюється на краще.

До цього додається ще одна велика проблема базова військова підготовка. "Білий" каже, що мобілізовані не набувають достатніх навичок. Багато хто просто не знає, як поводитися з кулеметами чи гранатометами, а гранати їм взагалі не дають до рук. Навчання часто зводиться до стрільби з автоматів, і то патронів видають небагато хтось відстрілює 300-500 набоїв, а хтось і лише 60.

"І це в одному з найкращих навчальних центрів. Але в основному – 100, 200, а хто і 60 набоїв"

Крім того, значна частина часу йде на рутинні завдання прибирання території, копання бліндажів та чергування. Замість реальної бойової підготовки, новобранці виконують завдання, далекі від військової тактики.

Нагадаємо, ТЦК "взялися" за чоловіків з інвалідністю: недоробки у системі Міноборони дають право штрафувати

Раніше ми писали про те, що ніхто не сховається: військовозобов'язаних внесуть до єдиного реєстру – ТЦК дізнається все

Крім того, Знай.ua повідомляв, українці побудували капсулу для всіх випадків життя: ракети, зомбі та пожежі в ній не страшні