Цієї зими українцям доведеться знову готуватися до непростих умов. Про те, як ситуація зі споживанням електроенергії зараз, поділилася Інна Совсун, депутат від партії "Голос" та член комітету з питань енергетики та ЖКГ.

Хоча світло зараз не відключають, розслаблятися зарано. Совсун попередила: ніхто не знає, коли росія знову вдарить по енергетичній системі України, але можна впевнено сказати, що спроби будуть.

"Навіть якщо обстрілів не буде – відключення з похолоданням все одно будуть. Причина – недолік генерації через руйнування. Її не можна відновити так швидко, як передачу електрики", – заявила Інна.

фото Getty Images
енергетика, АЕС // фото Getty Images

Проблема не лише в обстрілі. Навіть якщо атаки вдасться відбити, зима принесе свої складнощі. Споживання електроенергії зросте, а ось генерації не вистачає вже зараз. За прогнозами, навіть якщо Україна отримає додаткові 2 ГВт із Європи, цього буде недостатньо, щоб повністю покрити пікове споживання.

Популярні новини зараз
Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни" З 1 жовтня платіжки за світло зміняться
Показати ще

Відключення стануть неминучими, навіть без нових обстрілів. Відновлення пошкодженої генерації – процес повільний та складний.

Світло у вікнах багатоповерхівки / фото: Pinterest
Світло у вікнах багатоповерхівки / фото: Pinterest

Але це не все. Навіть якщо генерація покриє 60% зимового попиту, це не означає, що у квартирах буде світло 60% часу, заявила Совсун:

"На жаль, ця цифра для квартир буде нижчою. Тому що у нас є об'єкти, які не можна вимикати. Це об'єкти критичної інфраструктури, забезпечення військових потреб, підприємства оборонного сектору."

тарифи на тепло
тарифи на тепло

Щодо тепла, ситуація залежатиме від місцевої влади. Одні міста, як Житомир та Вінниця, підготувалися та покращили свої системи, а от у інших можуть виникнути серйозні проблеми з опаленням.

"Це питання не до Міністерства енергетики, а до місцевої влади."

Совсун радить готуватися до гіршого і запастись необхідними засобами, наскільки це можливо. Портативні акумулятори, газові пальники та генератори для під'їздів – все це може стати в нагоді.

Нагадаємо, будуть "чорні" дні та обстріли: таролог розповіла про долю українських міст

Раніше ми писали про те, що прощавайте, лоджії та панельки: як виглядатимуть українські будинки після війни

Крім того, Знай.ua повідомляв, українцям дадуть гроші на опалення та ремонт: хто може отримати до 25 тис. грн