Важко точно передбачити, скільки годин українці можуть бути без світла цієї зими, це залежить від того, чи зможе Україна розвивати власні джерела електроенергії швидше, ніж Росія руйнує наші ТЕЦ і ГЕС.

Про ймовірні виклики та підвищення тарифів на електроенергію розповів Олександр Лазуренко в ефірі Українського радіо, експерт з енергетики.

"Пошкоджена інфраструктура на мільярди доларів. Найбільш чутливе пошкодження і руйнація – це ДніпроГЕС. Це дійсно дуже велика втрата для України. І слід підкреслити, що ДніпроГЕС – це електростанція, яка серйозно додавала можливість балансувати нашу енергосистему. А у нас і так дефіцит маневрових потужностей, тому її втрата є дуже відчутною. Крім того, атакою на ДніпроГЕС" - повідомив Олександр.

З початку війни понад половину виробничих потужностей знищено, і тепер Україна змушена покладатися на так звану розподілену генерацію. Це невеликі сонячні, вітрові чи газові електростанції, які забезпечують окремі райони. Проте їх робота залежить від погодних умов і доступу до палива.

Відключення світла. Фото: скрін youtube
Відключення світла. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
Українка була в шоці від харчування в школі – таке і свиням соромно давати Запас продуктів на кілька місяців: що купити в умовах війни Повістку отримають навіть ті, хто не оновив дані: нові правила призову в Україні З 1 жовтня платіжки за світло зміняться
Показати ще

Ситуація з електропостачанням залишається непередбачуваною. В залежності від атак росії і стану АЕС, українцям може бракувати світла від 12 до 20 годин на добу. Також можливо підвищення тарифів на електроенергію через необхідність ремонту енергосистеми та підтримку зеленої енергетики.

Відключення світла, фото: YouTube
Відключення світла, фото: YouTube

Європа, найімовірніше, не зможе допомогти з постачанням електрики взимку, тому українцям доведеться розраховувати на власні ресурси.

Нагадаємо, як великі міста готуватимуться до блекауту у зимку.

Які тарифи зросли ще більше- детальніше на Знай.ua.

Раніше ми повідомляли, чи вигідно купляти сонячні панелі.