В Україні значно побільшало випадків, коли суди засуджують ухилянтів від мобілізації до реальних тюремних термінів.

За даними адвоката Романа Симутіна, такі вироки стали більш поширеними, і зараз у половині випадків суди призначають реальні строки позбавлення волі, зазвичай три роки. Раніше такі вироки виносились лише у 10-15% випадків.

у тюрмі
у тюрмі

Адвокат Сергій Старенький пояснює, що засуджені відбувають покарання в установах із загальним рівнем безпеки. Збільшення кількості реальних термінів пояснюється позицією Верховного суду, який вважає, що умовне покарання не є ефективним і може мотивувати інших ухилятися від військової служби.

Судимість за ухилення від мобілізації може мати серйозні наслідки для подальшого життя засуджених. Як пояснюють адвокати, з судимістю неможливо влаштуватися на державну службу, в правоохоронні органи або на посади, пов’язані з державною таємницею.

Популярні новини зараз
Мальдіви, омари, просєко, ювелірка за 300 тис. євро: оприлюднено відео, як депутати з фракції мера Дніпра відгуляли на лакшері курорті Пенсіонерам готують круті зміни з новими сумами – виплати зростуть на 1500 грн Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Тюрма. Фото: Everday Sunny
Тюрма. Фото: Everday Sunny
Тюрма. Фото: Everday Sunny

"Якщо говорити про те, чи зможе така особа із судимістю обіймати посаду на державній службі, то, швидше за все, немає. Роботу в правоохоронних органах також для неї буде закрито. Як і все, що пов'язане із державною таємницею. На державній службі та у правоохоронних органах проводиться службова перевірка до 5 коліна. Але якщо говорити про приватні підприємства, то тут все залежатиме від роботодавця. У приватному секторі ситуація м'якша. Якихось інших обмежень для людини немає", – заявила адвокат Катерина Аніщенко.

Нагадаємо, заходи мобілізації посилюють: українців попередили

Раніше ми писали про те, що підуть служити в перших рядах: кому з українців вручать бойові повістки в вересні

Крім того, Знай.ua повідомляв, болючі штрафи та проблеми з ТЦК: українців суворо карають за втрату документу