Центр протидії дезінформації повідомляє, що цієї зими українці можуть зіткнутися з відключеннями електроенергії, які триватимуть від 12 до 20 години на добу, залежно від розвитку подій в енергетичному секторі.

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук розглядає кілька можливих сценаріїв для осінньо-зимового періоду.

За оптимістичним сценарієм, якщо 8-9 енергоблоків АЕС працюватимуть стабільно, а зима буде м'якою, без сильних морозів, вдасться відновити близько 3 ГВт (3000 мегават) з 6 ГВт пошкоджених потужностей. Це дозволить знизити відключення електроенергії до 12 години на добу.

Атомна енергетика / фото: Pixabay
Атомна енергетика / фото: Pixabay

Песимістичний сценарій передбачає складнішу ситуацію: якщо в роботі залишаться лише 6-7 енергоблоків АЕС, а зима буде холодною, вдасться відновити близько 2000 мегават потужності.

Популярні новини зараз
Увага на квитанції: українців попередили про платіжки за комуналку Збільшили штрафи за неявку до ТЦК: скільки треба витягти з заначки В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

У таких умовах енергетична система може не витримати навантаження, що призведе до масштабних відключень світла. У найгіршому випадку, якщо рросія продовжить атаки на українську енергетику, громадянам доведеться проводити без електроенергії та опалення до 20 години на добу.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Член енергетичного комітету Верховної Ради Сергій Нагорняк прогнозує, що за температури -10°C взимку українці можуть розраховувати на електроенергію лише 12-14 годин на добу, решта часу, а саме 10 годин доведеться обходитися без світла.

Нагадаємо, пропозиція від Міненерго може зруйнувати українські заводи: "Дехто точно збанкрутує"

Раніше ми писали про те, що "Газмережі" закликали споживачів перевірити свої рахунки: часу залишилося небагато

Крім того, Знай.ua повідомляв, що насправді відбувається з енергетикою країни: найгірше не позаду