Багато українців стикалося із ситуацією, коли керівництво компанії примушує працівників отримувати заробітну плату в банку, який обрало для розрахунків, і при цьому взагалі не бере до уваги те, чи влаштовують самих робітників умови обслуговування карток.

Про те, чи може працівник вільно обирати банк, через який отримувати заробітну плату пишуть юристи Telegram-каналу "Адвокат права".

Банківська картка. Фото: Youtube
Банківська картка. Фото: Youtube

Згідно зі статтею 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Стаття 68 Конституції України встановлює обов’язок кожного неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Популярні новини зараз
Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти
Показати ще

Приватбанк. Фото: скрін youtube
Приватбанк. Фото: скрін youtube

Статтею 22 Закону України "Про оплату праці" визначено, що суб’єкти організації оплати праці НЕ МАЮТЬ ПРАВА в односторонньому порядку приймати рішення з питань оплати праці, що погіршують умови, встановлені законодавством, угодами і колективними договорами.

Відповідно до частини 5 статті 24 Закону України "Про оплату праці" за особистою письмовою згодою працівника виплата заробітної плати може здійснюватися через установи банків, поштовими переказами на вказаний ними рахунок (адресу) з обов’язковою оплатою цих послуг за рахунок роботодавця.

"Ощадбанк". Фото: скрін youtube
"Ощадбанк". Фото: скрін youtube

Забороняється будь-яким способом обмежувати працівника вільно розпоряджатися своєю заробітною платою, крім випадків, передбачених законодавством.

Таким чином, ви вправі самостійно обирати фінустанову, в якій ви хочете отримувати свої гроші. Вас не можуть примусити отримувати зарплату в банку, умови якого вам не підходять. Якщо ви звернетесь до суду, то є велика вірогідність того, що ви виграєте справу, а роботодавець сплатить компенсацію.

Раніше портал Знай повідомляв, готуйтеся отримати 5000 гривень: до 1 грудня українці можуть зареєструватися.

Також наш портал інформував, Кабмін виділив гроші для допомоги сім'ям: кому виплатять круглу суму.

Крім того, ми писали, 86 тисяч на всю сім'ю: в Україні відкрили прийом заявок на отримання фінансової підтримки.