В останні тижні у Вінниці стався тривожний спалах захворювань на гепатит A, який торкнувся вже 325 осіб, включаючи 40 дітей.

Захворювання становить небезпеку, особливо для дітей, людей похилого віку та людей з ослабленою імунною системою. Ускладнення можуть включати, зокрема, гостру печінкову недостатність.

Гепатит А, gepatit-abc.
Гепатит А, gepatit-abc.

Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін зазначив, що можливими причинами спалаху є недостатні заходи щодо забезпечення безпеки води та продуктів харчування, що посилює ризик передачі вірусу.

«Зазвичай така кількість (хворих, - ред.) говорить про те, що, цілком ймовірно, причиною могла стати питна вода. Другою причиною епідеміологи можуть назвати харчові продукти. Бо більшість людей, які захворіли, говорили про те, що вони користувалися місцевим ринком: купували там овочі, фрукти, молокопродукти,” – повідомив Ігор.

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

На сторінці Facebook Вінницького обласного центру контролю та профілактики захворювань повідомляється, що під час епідеміологічних розслідувань активно проводиться санітарно-просвітницька робота з населенням, у т.ч. у вогнищах.

Розповсюдження гепатиту А, Вінниця, скріншот
Розповсюдження гепатиту А, Вінниця, скріншот

"Ми маємо декілька випадків захворювання саме на виробництві, мова йде про кондитерські фабрики і молокозавод. Тому зараз відпрацьовуються паралельно всі сценарії, і ми вже перейшли від тестування об'єктів навколишнього середовища до тестування людей", – зазначив головний санітарний лікар.

Також він наголосив, що вакцинацію проти вірусного гепатиту А не включено до календаря профілактичних щеплень, але забезпечує стійкий імунітет на все життя.

"Таким чином, у нас більша частина українців, яка не хворіла на хворобу Боткіна або вірусний гепатит А, не має імунітету. Тому саме цей вірус часто викликає такі масові та швидкі спалахи. Спалах у Вінниці – один із них", – зауважує Ігор Кузін.

На замітку: на початок листопада випадки захворювання на гепатит А були підтверджені лише у Вінницькій області.

Нагадаємо, будете без лікарняних: у ПФУ розповіли про 3 основні помилки та як їх виправити

Раніше ми писали про те, що ці 6 правил убережуть вас від грипу, коронавірусу та ГРВІ: що потрібно пам'ятати кожному українцю

Як повідомляв Знай.ua, це дозволить вберегти пенсію: стареньким дали важливе роз'яснення