Нинішнього року в Україні зафіксовано збільшення кількості кримінальних справ про шахрайство, що перевищує загальну кількість за останні два роки.
Важливість виявлення та розкриття цих злочинів стає більш очевидною, наголошуючи на необхідності боротьби з шахрайством у різних сферах суспільства.
Статистичні дані з цього питання розмістив у себе на платформі «Опендатабот».

"За 10 місяців 2023 обліковано 73160 кримінальних проваджень за ст. 190 про шахрайство. Цьогоріч зафіксовано у 1,3 рази більше випадків, аніж загалом за попередні 2 роки 2021-2022 — 55933. Натомість від початку осені відкритих проваджень про шахрайство істотно поменшало — аж на 17% ”, – йдеться у джерелі.

В останні місяці, у вересні та жовтні поточного року, щомісяця реєструвалося близько 6,8 тисяч нових кримінальних справ про шахрайство.

Порівнюючи з восени 2021 року, коли щомісячно відкривалося приблизно 1900 справ за статтею про шахрайство, можна побачити, що кількість справ почала стрімко зростати влітку 2022 року. Незважаючи на невеликий спад восени 2023 року, аналітики зазначають, що шахраї залишаються активними, навіть більш ніж до початку повномасштабного вторгнення.

Цікаво, що у поточному році підозра була висловлена ​​у кожній п'ятій справі, при цьому до суду надійшло лише 16,5% від загальної кількості відкритих справ. У порівнянні, у 2021 році за відповідний період до суду надходило 30% усіх справ, що розслідуються.

Втім, незважаючи на активність шахраїв, що зростає, помічено зниження частки справ, що досягають суду. Так, у 2023 році підозра була вручена за кожною п'ятою справою, а до суду надійшло лише 16,5% від відкритої кількості проваджень.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Таким чином, свідома участь громадян у забезпеченні безпеки та своєчасне інформування правоохоронних органів допомагають нам з вами створити більш захищене суспільство та запобігти різноманітним видам злочинів.

Нагадаємо, що заблоковано тисячі рахунків колаборантів: Держфінмоніторинг про економічну боротьбу проти агресора

Також Знай.ua писав, що військовий експерт Олександр Мусієнко розповів, яку користь війна приносить суспільству: «Зворотний бік медалі»