Українцям стали рідше траплятися фальшиві купюри, проте таке явище досі існує. Начальника Департаменту грошового обігу НБУ Валерія Строчкова розповів, як відрізнити справжню гривню від підробленої.
Виявити фальшиві банкноти не так просто, бо фальшивомонетники вміють досить якісно імітувати ультрафіолетовий захист, зазначив Строчков. Підроблені купюри часто видають касири, зокрема, оскільки не завжди перевіряють їх на ультрафіолетових детекторах.

"Загалом жодних форс-мажорів із підробленими гривнями не було – ситуація залишається стабільною та контрольованою", - заспокоїв чиновник.

Гроші. Фото НБУ
Гроші. Фото НБУ

Найбільше у 2022 році підробляли саме купюри номіналом 500 гривень – 39% від загальної кількості вилучених підробок та 57% від їхньої загальної суми. Також аферисти друкували купюри по 200 гривень (45% від загальної кількості вилучених) та по 100 гривень (8%). Особливу увагу слід звертати на купюри, випущені до 2015 року, бо на нових зразках посилений захист.

Щоб відрізнити фальшивку від справжньої купюри, слід перевірити її на дотик - банкнотний папір, рельєфність зображень з лицьового боку банкноти. Також необхідно визначити наявність водяних знаків, наскрізного елемента.

Кут нахилу дозволяє перевірити, чи змінює зображення колір, напрямок руху фонового зображення стрічки (кінетичний ефект).

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

Обмін валют. Фото: Знай.UA
Обмін валют. Фото: Знай.UA

Нагадаємо, повернення переплати за газ: українцям показали докладну інструкцію

Раніше ми писали про те, що киянам зізналися, коли чекати нового будівництва метро на Виноградар: чого тепер не вистачає

Як повідомляв Знай.ua, є списки: у Мінсоцполітики розповіли, хто з українців не отримуватиме пенсію