Інфляція буде зазнавати вищої позначки, ніж цього року. Такі прогнози дає Національний банк України.

Василь Фурман, член ради Національного Банку України розповів для "24 каналу", чому у наступному році ріст інфляції буде прискорюватись.

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

За його словами, показник інфляції у цьому році виявився нижчий, за прогнозований. Він склав лише 6% до кінця 2023 року. При цьому, на початку року показник становив 26%. Ми бачимо, що ріст цін значно уповільнився. Тобто, він відбувається, але не так швидко, як це було прогнозовано експертами.

Для цього, за словами експерта, є кілька основних причин. По-перше, Україна у минулому році зібрала доволі непоганий врожай. А експорт зерна був недостатній. Через це, вирощені сільгоспкультури не продаються за кордон, залишаються в Україні, а це призводить до зниження цін.

Популярні новини зараз
Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

По-друге, на стримування інфляції вплинули регульовані ціни на комунальні послуги. Тобто, на це вплинув мораторій на підвищення цін, який був затверджений ще в 2022 році.

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

Та навіть попри те, що Нацбанк перейшов до "керованого плавання" іноземної валюти, це все одно зробить фіксовану вартість гривні. Ми зараз спостерігаємо більш-менш стійкість гривні проти інших валют.

У наступному році прогнозують підвищення інфляції через підвищення комунальних послуг, продовження війни, підвищення середньої заробітної плати. Але прогнози можуть і не справдитися через те, що фінансова підтримка може набагато зменшитися.

Нагадаємо, портал Знай інформував, у авітамінозу немає шансів: в Україні супермаркети змінили ціни на апельсини, банани та лимони

Раніше на порталі Знай повідомлялося, джерело життєвих сил - дешевшає: українські супермаркети оновили ціни на гречку, макарони та рис

Також, наш портал інформував, курс долара у листопаді: експерт розповів, до чого готуватися українцям