Нацбанк змінив правила видачі кредитів громадянам. За новими вимогами кредитор повинен ретельно вивчити кредитну історію клієнта та детально роз'яснити йому всі умови позики.

Про це повідомила пресслужба Нацбанку.

Кредит. Фото: скрін youtube
Кредит. Фото: скрін youtube

Фінустанова зобов'язана прозоро вказувати на своїх вебсайтах усю інформацію про відповідальність, яка загрожує споживачам через просрочку боргу.

"Послуги з надання споживчого кредиту мають бути відомі разом з іншими умовами кредиту, а не приховуватися на вебсторінках та в розділах, які не пов'язані з послугою", – йдеться у повідомленні.

Популярні новини зараз
Прогноз магнітних бурь на травень: коли чекати "ударів по голові" Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Швидкі кредити, фото: скріншот з відео
Швидкі кредити, фото: скріншот з відео

Таким чином, клієнт до укладення кредитного договору буде заздалегідь знати про штрафні санкції, які ляжуть на його плечі через невчасне внесення щомісячних платежів.

Якщо інформацію про кредитування небанківська фінустанова публікуватиме на інших сайтах, тоді на цьому сайті мають бути, крім реклами, гіперпосилання на сайт з повним переліком умов кредиту.

кредити
кредити

Окрім того, у Нацбанку повідомили, що до 1 січня 2024 року на сайтах усіх небанківських фінансових установ мають бути розміщені кредитні калькулятори, за допомогою яких позичальник зможе порахувати реальні витрати на позику.

Нові вимоги діють з 21 жовтня 2023 року.

При цьому фінустановам надається один перехідний місяць, щоб перелаштувати свої сайти під правила НБУ.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, політика Нацбанку до цього приведе, експерт розповів, що буде з курсом валют вже скоро: "Завжди є і будуть".