Українців готують до того, що у майбутньому вершкове масло зможе собі дозволити далеко не кожен. Причина не лише у різкому подорожчанні, а й у загрозі дефіциту. Про це розповів аналітик молочних ринків Максим Фастєєв.

Очікується, що в майбутньому вартість вершкового масла може злетіти до 25%, пише "Уніан". Це найсильніше подорожчання серед усіх молочних продуктів, а впливає на цей процес динаміка закупівельних цін сирого молока, що залежить від балансу попиту та пропозиції.

Корова, скріншот: YouTube
Корова, скріншот: YouTube

Фастєєв зазначив, що останнім часом попит на молочні продукти виріс через масове повернення українців додому та "буму" внутрішнього туризму.

А ось на виробництво, як повідомив експерт, негативно вплинула спека у серпні. Через тепловий удар на кілька місяців впала продуктивність корів. Крім того, магазини активно продавали молочку за знижками, що спровокувало попит на сире молоко, яке з серпня до жовтня у закупівлі подорожчало більш ніж на 15%.

Популярні новини зараз
Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще

"Цей стрибок буде повільно перекладатись "на плечі" споживача, тому вже зараз фіксуємо декілька етапів підняття прайсів на молочку на полиці. З урахуванням завершення масового акційного періоду, зміна кінцевих цін буде ще відчутніша. Але найбільший дефіцит та зростання очікується по вершковому маслу, яке може подорожчати в рітейлі на 20-25% порівняно з літніми показниками", - прогнозує Фастєєв.

Молочні продукти. Фото: скрін youtube
Молочні продукти. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, шукаємо "соціальні набори": в Україні супермаркети оновили ціни на гречку, хліб та соняшникову олію

Раніше ми писали про те, що ціни на продукти залишаться незмінними: яким товарам "заборонили дорожчати"

Як повідомляв Знай.ua, скупитися "по дрібниці" і розоритися: супермаркети переписали ціни на популярні соуси і спеції