Як виявилося, в Україні вже розпочав роботу так званий "Єдиний електронний реєстр військовозобов'язаних". В інтернеті, і навіть на телебаченні можна побачити безліч новин, які обіцяють, що в Україні ухилянти виявляться абсолютно без прав і під загрозою не лише їхня свобода пересування, а ще й гроші.

Є окремі блогери та журналісти, які створюють "гарячі" новини з приводу електронних повісток, а також спеціально нагнітають обстановку заявами, що всім ухилистам блокуватимуть банківські рахунки, якщо вони й надалі ігноруватимуть ТЦК та СП.

Багато українців хочуть знати, чи можуть переказати онлайн та штрафи за неявку на порядку денному. На це запитання відповів український юрист, адвокат Андрій Межирицький.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

За словами юриста, теоретично, ймовірність блокування карток і рахунків за неявку за електронним порядком можлива, але тільки за умови введення електронних повісток у законодавчу площину.

Популярні новини зараз
Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Тоді буде за аналогією зі звичайним повісткою – відповідальність у вигляді штрафу. Якщо його не платити - тільки тоді можуть бути застосовані обмеження.

Візит до ТЦК, фото: Unian
Візит до ТЦК, фото: Unian

Відповідно до законодавства, блокування рахунку у банку виконавчою службою можливе у разі несплати накладеного адміністративного штрафу. Блокувати рахунки тих, хто ухиляється від мобілізації, просто так не дозволено.

Також ці чутки прокоментував ще один український адвокат Ростислав Кравець. За словами юриста, в Україні можливе таке нововведення, але "чисто теоретично". Наразі порушення законодавства може встановити лише суд. Крім того, в українському законодавстві взагалі немає такого визначення, як "блокування карток ухилянтам".

Ростислав Кравець пояснив, що блокування рахунка військовозобов'язаного можливе за умови, що у ТЦК склали відповідний адміністративний протокол про ухилення цієї особи від військової служби або військового обліку. Тоді виконавча служба може заблокувати рахунки та списати кошти, щоб стягнути штраф.

Іншими словами, коли людина просто втекла після проходження ВЛК, і коли з ним були підписані різні документи.

Нагадаємо, українців закликали готувати до війни 10-річних синів – люди отетеріли: "Неадекватні".

Раніше повідомлялося, чи доведеться на метро? Українським водіям нагадали про мобілізацію транспорту, хто залишиться без авто.

Також, Олег Скрипка став на захист ухилістів: "Продасть за 100 доларів".