За допомогою державної програми "Доступні ліки" пацієнти можуть отримувати необхідні медикаменти безкоштовно, або з невеликою доплатою.

Важливим є те, що ця програма не перестає діяти в умовах воєнного стану. Навіть у цей час перелік таких ліків постійно зазнає змін та збільшується.

Ліки, сайт Irecommend.ru
Ліки, сайт Irecommend.ru

Наразі до програми входять 515 лікарських засобів та медичних виробів. З цих позицій 65 найменувань – для лікування психічних розладів та епілепсії. За повідомленням МОЗ, з 13 жовтня ліки на наркотичні ліки буде діяти лише електронний рецепт. Це стосується всіх громадян України, окрім тих, хто мешкає на прифронтовій території. Там буде діяти і електронний і паперовий варіант.

Отримати доступні ліки можна діяти за таким алгоритмом:

Популярні новини зараз
Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" Гарчать та кусають оточуючих: серед підлітків шириться дивна субкультура Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини
Показати ще
  1. Отримати електронний рецепт у лікуючого або сімейного лікаря

  2. Лікар повинен в Електронному реєстрі створити план лікування, та створити електронний рецепт на медикаменти.

  3. Перевірити чи входять ці ліки в програму

Після виписування рецепта, його строк дії становитиме 30 календарних днів. Потім з цим рецептом прийдіть до аптеки, яка має договір з НСЗУ та яка може відпускати ліки за Е-рецептом. Така аптека впізнавана серез інших через наявність наліпки "Доступні ліки". Повний перелік таких аптек можна переглянути онлайн на офіційному сайті НСЗУ. Окрім того, можна дізнатись про таку аптеку поблизу зателефонувавши в контакт-центр НСЗУ.

Медпрепарати. Фото: Youtube
Медпрепарати. Фото: Youtube

В аптеці фармацевту можна назвати номер рецепту та код підтвердження. Або ж показати сам електронний рецепт, лікар може його роздрукувати у себе. Фармацевт у свою чергу запропонує перелік ліків та дозування і скаже, який медикамент повністю безоплатний, а який – частково безплатний.

Нагадаємо, портал Знай інформував, сімейний лікар у відпустці: як записатися на прийом та отримати допомогу в такому випадку

Раніше на порталі Знай повідомлялося, на Одещині школяр поліз в унітаз, щоб дістати електронну сигарету: все закінчилося переломом руки

Також, наш портал інформував, як не захворіти у холодну пору року: поради МОЗ