Українців зобов'язали проводити повірку газових лічильників. Вона може відбуватися без демонтажу на місці, але найчастіше прилад знімають. На інші популярні питання відповіли фахівці "ГазПравди".
Якщо лічильник демонтували і він успішно пройшов повірку, облгаз має повернути його споживачеві протягом двох місяців з дня зняття. А от у разі, коли прилад виявився непридатним для використання, його можуть взяти на ремонт, але кінцеве рішення ухвалює облгаз по ситуації.

Повірка лічильників, скріншот: YouTube
Повірка лічильників, скріншот: YouTube

Після ремонту облгаз має встановити лічильник замість тимчасово встановленого лічильника газу з обмінного фонду протягом двох місяців із дати його зняття. Якщо прилад не підлягає ремонту, на місце встановлюють розрахунковий лічильник від облгазу протягом 15 робочих днів після отримання результатів повірки, але не пізніше ніж за 2 місяці з дня його демонтажу.
У будь-якому випадку непридатний лічильник облгаз зобов'язаний повернути споживачеві, а якщо прилад є власністю облгазу, його змінюють на інший під час повірки, і на таку процедуру складають спеціальний акт. Показання з такого лічильника знімають, як із звичайного.

Лічильник газу, фото: Знай.ua
Лічильник газу, фото: Знай.ua

Якщо іншого лічильника для установки не знайшлося, споживачеві розраховують середньомісячне споживання газу, а коли прилад повернуть на місце, жодної плати облгаз не повинен знімати.

Нагадаємо, безкоштовна установка смарт-лічильників: в обленерго розповіли, як записатися в програму

Раніше ми писали про те, як заощадити на електроенергії до 40%: в обленерго назвали спосіб

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, ваш лічильник встановлено неправильно, тому ви більше платите за газ: українцям розповіли про важливий нюанс