Українцям на телебаченні та в інших джерелах інформації кажуть, що держава чи то вже готова, чи тільки завершує підготовку до опалювального сезону. Проте у компанії "Нафтогаз" вирішили нагадати, що кожному громадянину необхідно подумати про свій комфорт самостійно.

Вже в першій половині жовтня слід перевірити газове обладнання та електричні прилади. Перед кожним опалювальним сезоном власники будинків та квартир, де є газове опалення, повинні переконатися у справності мереж та приладів. Для цього потрібно подати заявку до місцевого облгазу.

Далі у житлі фахівці проведуть перевірку та видадуть акти про стан системи та допоможуть із вирішенням проблем. Про це в деталях розповіли експерти компанії "Нафтогаз".

Газовий котел, скріншот: YouTube
Газовий котел, скріншот: YouTube

При цьому виявити несправність газового обладнання може не лише фахівець, а й сам користувач. Зазвичай після опалювального сезону теплоносій спускається із системи, щоб уникнути застою води.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Деякі моделі котлів оснащені спеціальною програмою, яка періодично запускає насос та прокачує воду у радіаторах. Також вона може продіагностувати систему на наявність помилок та сповістити про це користувача.

А ось самостійно лагодити котли в жодному разі не можна. Краще звернутися до сертифікованого майстра.

Самостійно споживач може перевірити працездатність пристрою такими методами:

- Протестувати газову трубу на наявність витоку палива може, обробивши всі стики мильним розчином. Якщо почнуть з'являтися бульбашки, то система розгерметизована і потрібно звертатися в газову службу.

- перевірити тяги в трубі можна, піднісши запалений сірник до димаря, якщо дим не витягується - тяга відсутня і користуватися газовим котлом не можна. У такому разі канал слід прочистити самостійно або викликати фахівця.

Також фахівці рекомендують утеплити димар, щоб холодне повітря ззовні не тиснуло на гаряче і не порушувало його виведення;

перевірити вентиляційні канали можна, піднісши шматок паперу до вентиляції. Якщо вона прилипає до ґрат – система працює правильно. Якщо ні – циркуляцію повітря треба налагодити.

Також рекомендується замінити фільтри на вході теплоносія та блакитного палива. Важливо також не забувати про регулярне обслуговування газового котла: очищати камери згоряння, пальники, теплообмінник, усі датчики та електроди запалювання. Це продовжить період експлуатації пристрою без втрати ним потужності.

Центральне опалення, скріншот з відео
Центральне опалення, скріншот з відео

Підготовка до зими електричних пристроїв

Якщо в будинку встановлений електричний котел, потрібно включити його в розетку і перевірити працездатність. У сучасних моделях є опція самодіагностики та на цифровий екран виводиться код помилки, а в інструкції є розшифровка та варіанти вирішення проблеми.

Газовий котел. Фото: скрін youtube
Газовий котел. Фото: скрін youtube

У старіших моделях сигналом про несправність є зовнішні ознаки, зокрема:

- сторонній шум при запуску та роботі;

- витік води;

- холодний теплоносій після кількох годин роботи;

- Проблеми з подачею рідини в систему.

Також важливо перевірити тиск у баку розширення, що має становити 0,9-1,1 атм. Крім того, електричні водонагрівачі потребують регулярної заміни магнієвого анода, який запобігає появі накипу на ТЕНах.

Періодичність цієї процедури вказана в техпаспорті до приладу, тому перед опалювальним сезоном потрібно уточнити, чи не час замінити деталь.

Нагадаємо, "Приват24 не знаходить рахунок": помилка, яка заважає сплатити комуналку.

Раніше повідомлялося, "Ліплять борг і загрожують судами": чоловік скаржиться на борг за газ, яким не користувався 2 роки.

Також, "Придумали, як загнати в борги": "Нафтогаз" на рівному місці нараховує зайві суми у платіжках.